Artikeln inleds med en beskrivning av hur Peter Wiklöf kom till banken 1992 när lågkonjunkturen och bankkrisen präglade Finland. När han 2008 blev vd drabbades världen av finanskrisen, som utlöstes av den amerikanska bostadslånekrisen och som ledde till att Bear Stearns och Lehman Brothers gick omkull. Skribenten Olli Herrala skriver att vågorna från Wall Street stänkte ända till Åland.
– När jag började låg tre månaders euriborräntan på 5,5 procent. På ett halvt år föll den till noll, något som kostade banken 20 miljoner euro, säger Peter Wiklöf.
Han säger sig vara lycklig över att under sin 28-åriga karriär i banken fått utstå kriser och förklarar att Ålandsbankens satsning på Finland fick hjälp av krisen.
– Vi var den enda banken som inte tog emot offentligt stöd, utan betalade ut dividend även de svåra åren.
Tradition och respekt
Bankens lönsamhet är beroende av tillväxt och balansräkningen har på tio år vuxit med 60 procent. I dag kommer mindre än 20 procent av affärerna från Åland.
– Den starkaste tillväxten sker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi är den första finländska banken som har lyckats i Sverige, med ett tydligt varumärke och tack vare att vi betonar respekt. Vi har hundra år av traditioner, ett handslag gäller, framhåller Peter Wiklöf.
Han beklagar i intervjun också att samma byråkratiska regelverk gäller för både små och stora aktörer i finansbranschen, något som gynnar storbankerna och leder till koncentration.
– Det behövs regelverk för att stävja snikenhet och dumhet i branschen, men det är mer betungande för små banker.
Tidningen konstaterar att Ålandsbanken nyanställer medan alla andra banker säger upp folk, något som Peter Wiklöf förklarar med bankens tillväxt och fullservicekoncept.
Jonny Mattsson