För att bättre uppfylla EU:s direktiv om förbättrad it-säkerhet vill landskapsregeringen (LR) att en ny lag om förbättrad cybersäkerhet ska antas. Genom lagen ska vissa samhällsbärande eller på andra sätt viktiga aktörer både inom den offentliga och privata sektorn tvingas vidta förbättringsåtgärder beträffande bland annat skydd mot it-attacker. Lagförslaget är nu ute på remiss.
Som Ålandstidningen tidigare berättat uppskattar LR att de respektive berörda aktörerna årligen kan komma att behöva satsa mellan 30.000 och 100.000 euro på åtgärder som rör det här.
Vilka kommuner som kan beröras av lagförslaget är ännu inte klart, men Jomala har på förhand meddelats att kommunen ska omfattas.
Kommunstyrelsen skriver i sitt remissvar att utökade cybersäkerhetskrav är befogade, men att det samtidigt för med sig ett ökat behov av specialkompetens. Det senare ser Jomala att skulle kunna lösas dels genom samordning med andra myndigheter, dels genom interna satsningar.
Jomala noterar också att lagförslaget påför kommunen nya uppgifter och skyldigheter vilket bland annat leder till en ökad mängd administration. Det förutsätter att kommunen får både ekonomiska och kompetensbaserade resurser tilldelade, skriver styrelsen.
Drabbar olika
Eckerös kommunstyrelse skriver i sitt svar att lagen är utformad för att gälla fullt ut för aktörer som omfattas av definitionen av ett medelstort företag, det vill säga som har en omsättning på minst tio miljoner euro per år eller som har minst 50 anställda. Det tolkar kommunen som att Eckerö med sina 84 årsverken kan bli tvungen att leva upp till samma cybersäkerhetsstandard som avsevärt större aktörer.
– Det finns en orättvisa i att vissa kommuner behöver uppfylla lagkraven fullt ut och andra inte. Det här kommer att belasta kommunerna olika, säger kommundirektör Petri Rautanen.
Eckerö framför vidare att det saknas ekonomisk kompensation till kommuner för de utökade kostnader som lagförslaget innebär.
”Samarbetsstöd är bra, men det är endast ett engångsstöd och beaktar inte de löpande kostnaderna på sikt”, skriver Eckeröstyrelsen.
Både Jomala och Eckerö ser en problematik i att LR:s digitaliseringsenhet föreslås fungera både som rådgivande och övervakande myndighet. Det här funktionerna måste separeras, anser kommunerna.