Även kommunerna drabbas av coronaeffekten. Verksamheter har tvingats stänga och servicen i vissa sektorer har begränsats.
Hittills har neddragningarna inte lett till direkta personalförändringar i Mariehamns stad.
– Ledningsgruppen har diskuterat läget och olika förslag med den politiska ledningen, men inga beslut har fattats ännu. Om det blir aktuellt med åtgärder vill man gärna ha politikernas stöd, säger Barbara Heinonen.
Hon uppger att förra veckan gick åt att utreda och organisera verksamheten enligt de nya direktiven och att läget skiljer sig mellan olika enheter.
– Men visst är det så att om intäkterna minskar så behöver utgifterna ses över. Vi kan inte leva som förut och tro att det löser sig. Det är en fråga om politiska prioriteringar, ska vi spara på investeringar eller personalutgifter.
Permitteringar dröjer
Barbara Heinonen framhåller att osäkerheten är stor och att mycket beror på hur långvarig coronaepidemin blir.
– Det är för tidigt att säga nu. Vi har i första hand ett ansvar för att stadens organisation ska fungera nu och i framtiden, men samtidigt kan inte hela samhället stanna av.
I vilket skede blir det aktuellt med konkreta åtgärder som permitteringar?
– Samarbetsförhandlingar i kommunerna måste följa en fastslagen procedur, så från ett beslut om att inleda förhandlingar till att åtgärderna träder i kraft tar det minst en månad.
– Förvaltningen arbetar nu med en ekonomisk prognos och kommer med en redogörelse till stadsfullmäktige nästa vecka. Vi är beroende av samfundsskatterna och det är betydande summor som faller bort. Vi måste titta på olika scenarier.
Kan bli permitteringar
Nu görs en översyn för att se inom vilka sektorer det skulle gå att hitta fler arbetsuppgifter. Staden kartlägger även de anställdas kompetens för att se vilka som kan flyttas till andra arbetsuppgifter.
– Vi har en skyldighet att utreda ersättande arbete. Vissa har för mycket att göra, andra är helt utan. Vi uppmuntrar också personalen att ta ut gammal semester och övertid, förklarar Barbara Heinonen.
Finströms kommun har inga konkreta planer på permitteringar i dagsläget.
– Vi har omplacerat en del personal till andra uppgifter och uppmuntrar till och kan i vissa fall beordra uttag av semester med mera under den aktuella perioden, säger
kommundirektör Erik Brunström på onsdagen.
Senare samma kväll ger kommunstyrelsen förvaltningen i uppdrag att göra en kartläggning och analys av kommunens verksamheter. Man får dessutom fullmakt att omfördela personal mellan olika sektorer samt inleda samarbetsförhandlingar inför eventuella varsel om permitteringar.
Tuffast i små kommuner
I Föglö ser kommundirektör Niklas Eriksson med oro på de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen.
– Det kommer med säkerhet att märkas på våra skatteinkomster nästa månad. Företagens förskottsskatter sjunker direkt och på längre sikt påverkas kommunen av att fler blir permitterade och deras inkomster går ned.
Han framhåller att små kommuner drabbas hårdast.
– Vi får inga skatter, men utgifterna finns kvar. Här måste alla jobba. En majoritet av våra anställda finns inom äldrevården, skolan och dagvården. De verksamheterna är i gång och alla behövs.
Niklas Eriksson menar också att åtgärderna för att stoppa smittspridningen slår hårdast mot glesbygden, trots att det är i storstäderna de är mest motiverade.
– I en liten kommun stängs biblioteket och kanske det enda kaféet, trots att det aldrig är tio personer där samtidigt.
Jonny Mattsson