Förra veckan skrev Ålandstidningen att Ålands äldreråd upplever att deras förslag sällan leder till förändring i kommunerna.
– Ofta läser man förslagen och sedan tar det slut där, sade Ulla-Britt Dahl, ordförande för Norra Ålands äldreråd.
Ett förslag som äldrerådet kom med i april är att de norråländska kommunerna borde gå ihop och bygga ett seniorboende i centrala Godby. Men enligt Ulla-Britt Dahl har man inte hört något om det från kommunerna.
Magnus Sandberg, kommundirektör i Finström säger att han träffade Norra Ålands äldreråd i vintras och hade en diskussion med dem.
– Jag försökte förklara att de kommunala förutsättningarna för ett sådant projekt är ganska negativa då det i så fall ska ske på helt marknadsmässiga villkor. Det är ju stor skillnad på äldreboende och seniorboende.
Han säger att man inom kommunen alltid tar äldrerådets protokoll för kännedom.
– Men de har ju inte status som en nämnd utan de är ett rådgivande organ. Vi gör vad vi kan för att ta hänsyn till deras åsikter men som organ har de inte del i den kommunala beslutsprocessen.
Han säger att det är välkommet att äldrerådet kommer med initiativ.
– Men i den kommunala världen krävs mycket tålamod. Ska vi vara helt ärliga kan inte Finströms kommun vara huvudansvariga för ett projekt med seniorboende just nu, det finns helt enkelt inte förutsättningar.
”Svepande”
Andreas Johansson, kommundirektör i Sund, säger att han tycker att kritiken är svepande.
– Det är svårt att svara på kritik om den inte är mer konkret. Men nu ska en trapphiss installeras på branddepån i Sund, något som äldrerådet önskat, det finns medel budgeterade för det.
Han säger att man i Sund inte diskuterat ett seniorboende i Godby, då det främst i så fall är Finström som skulle ha huvudansvaret för det.
– Men jag tycker att de möten och samtal jag haft med äldrerådet har varit givande och förts i positiv anda. Det tyckte också den förra ordföranden som efteråt kontaktade mig och tackade för ett bra möte.
Ewa Danielsson, kommundirektör i Saltvik, säger att man i Saltvik alltid tar äldrerådets protokoll för kännedom i styrelsen.
– Men jag kan förstå om de har frågor och vill få snabba resultat. Vi vill ha dialog med dem och de kan naturligtvis kontakta oss angående vilket ärende som helst som de vill lyfta.
Hissar i hus
Även äldrerådet i Mariehamn vittnade om att deras förslag sällan leder till handling i kommunen.
Man har bland annat lyft att 300 lägenheter i innerstan saknar hiss men att det inte fått något gehör i stadsplaneringen.
– Frågan om hissar i befintliga lägenhetshus är ingenting för stadsplaneringen, det är respektive husbolags sak att bestämma, säger stadsarkitekt Dominicus Björkstam.
Han tycker att äldrerådet i Mariehamn gör ett värdefullt jobb.
– Jag har haft goda diskussioner med dem, bland annat om Trobergshemmet.
Stadsdirektör Arne Selander säger att äldrerådet hörs regelmässigt i större frågor som till exempel demenscentret och nu också när det gäller dagcentret i Mariehamn.
– Men det är alltid en bedömningsfråga. Man kan inte skicka alla frågor till dem för synpunkter.