På Åland har Ålands landskapsregering /LR) och Statens ämbetsverk på Åland ett gemensamt övergripande ansvar för befolkningsskyddet genom samrådsdelegationen för beredskapsärenden.
Vid ett möte förra veckan diskuterade delegationen reservkraftsituationen och Mariehamns stads planer på att sälja bort den stora Wärtsilädieseln.
– Delegationen anser att det bör utredas närmare om det går att bevara den och vad det betyder i praktiken. Vilket underhåll som behövs, vilken inställelsetid som behövs och liknande. Vi är oroliga över vad som händer med reservkraften i Mariehamn om dieseln avyttras, säger förvaltningschef Rainer Åkerblom som är sekreterare i delegationen.
Han påpekar att de övriga reservkraftverken, främst reservkraftverket i Tingsbacka, inte har tillräcklig kapacitet att försörja Åland med el vintertid ifall det blir avbrott på kablarna till Finland och Sverige.
– Dessutom är Mariehamn beroende av luftkablarna från Tingsbacka. Ifall de slås ut är Mariehamn utan reservkraft.
Ägande och ansvar
Nu tillsätter LR en arbetsgrupp för att utreda frågan. El- och energiinspektör Henrik Juslin är dess sammankallare. Han säger att man i snabb takt ska titta på olika alternativ för ett bevarande.
– Det gäller ägarskapet och vem som ska stå för driftskostnaderna, hur underhåll och bemanning ska organiseras, men då behövs också oljecisternen.
Henrik Juslin påpekar att om dieseln behålls för nödberedskap blir det separat från Kraftnät Ålands åtagande.
– Vi ska se på ett grundupplägg för inställelsetid och vem som ska sköta det praktiska.
Kräver bemanning
Kraftverksdieseln som kan leverera 17 megawatt el överfördes vid årsskiftet från Mariehamns energi till bolaget Enerexit. Bolaget har i uppgift att sälja maskinen och Mariehamns energi planerar att bygga om den gamla kraftverkshallen till kontor.
– Vi har därför bett bolaget att avvakta med avvecklingsarbetet tills dess att utredningen är slutförd, säger Henrik Juslin.
Han anser att Mariehamns energi har en central roll om bevarandet blir verklighet, men ska även kontakta föreningen Tvärstyckarna.
– Det handlar om extremsituationer och då ska det finnas bemanning tillgänglig under en längre tid. Fördelen är att det finns många åländska maskinister som har erfarenhet av den här motortypen.
En motion angående den planerade försäljningen av dieselmotorn behandlades i tisdags i stadsfullmäktige för femte gången och stadsstyrelsens åtgärder antecknades till kännedom.
Jonny Mattsson