Kommunerna har till den 20 oktober på sig att uttala sig om landskapsregeringens lagförslag om anpassad kommunal avfallshantering. Det är andra gången som förslaget är ute på remiss, denna gång eftersom det har gjorts förändringar sedan den första remissrundan.
Kommunstyrelsen i Sund tog ställning till lagförslaget vid sitt möte i måndags.
– Det var upprörda känslor i kommunstyrelsen om det här, vilket det inte brukar vara. Det är tydligt att detta är ett ärende som berör, säger kommundirektör Andreas Johansson.
Sund, som inte är medlem i Mise, är en glesbygdskommun. Fastighetsägare i kommunen kan i dagsläget välja om de vill ha fastighetsnära hämtning eller om de vill föra sitt avfall till en återvinningsstation, säger Andreas Johansson.
Försämring
Om lagändringen går igenom måste kommunen välja antingen det ena eller det andra upplägget för varje insamlingsområde. Kommunen får använda båda insamlingsmetoderna men inte i samma insamlingsområde.
Det innebär en försämring för Sunds kommun jämfört med det lagförslag som var ute på remiss för ett år sedan, enligt Andreas Johansson.
– Många i kommunen skulle tvingas byta avfallshantering. Det tycker vi är dåligt. Vi borde få ordna avfallshanteringen utgående från våra lokala förutsättningar. Vi ser ingenting positivt med att ändra det här, säger han.
Kommunen har inte tagit ställning till vilket av alternativen man borde gå in för om lagen ändras.
– Vi hoppas att man från lagstiftarens sida tar sitt förnuft till fånga och vi har därför inte diskuterat det än.
Dyrare
Enligt Sunds kommuns remissutlåtande kommer lagförslaget att fördyra avfallshanteringen för kommuninvånarna.
Vad är det som blir dyrare?
– Det kan bli så att vi måste skrota redan gjorda investeringar eller göra nya investeringar.
Sådana kostnader måste enligt lagen täckas genom avfallsavgifter.
– Om lagen går igenom blir det som i Mise, det vill säga du får inte bestämma själv vilken avfallshantering du ska ha. Vi vill bevara möjligheten för fastighetsägare i Sunds kommun att bestämma själva. Vi tror att det är bäst både för ekonomin och miljön, säger Andreas Johansson.