Kanske inte så överraskad men glad och stolt. Det är Elina Komulainen som vann Odd Fellows uppsatstävling och vinner en resa över Atlanten som pris. I juli får hon åka till New York och bekanta sig med FN-skrapan och se de kändaste sevärdheterna men före det landar hon på Island.
– Det ska bli otroligt spännande att få se den isländska naturen och att få se New York och alla kända byggnader blir säkert mäktigt, säger Elina Komulainen.
Uppsatsen hon skrivit heter ”Se människan som en individ, lika verklig som jag själv” och handlar om olika val man gör och identitet.
– Man kan aldrig göra val åt någon annan, säger Elina Komulainen.
Nybliven läsare
Hon har redan gett ut en diktsamling där väninnan Linda Petrova gjort omslaget.
– Den heter "A Life" och finns faktiskt till salu på Mariehamns bokhandel.
En dröm är att någon gång i framtiden skriva något skönlitterärt, som en novellsamling.
– Jag läser väldigt mycket nu. Men det är ett nyväckt intresse, jag fick upp ögonen för läsning först i samband med lyceets läsvecka i november. Jag har dyslexi så för mig är det här en ganska stor grej. Hittills har jag mest lyssnat på ljudböcker.
I samband med läsveckan läste hon Haruki Murakamis bästsäljare ”Norwegian Wood” och föll för den.
– Jag fick en bokhylla i julklapp och nu är mitt rum dedikerat till böcker. För mig är det en helt ny härlig värld och i hyllan finns en massa egna små världar.
Hon läser mest engelsk litteratur och skriver också själv mest på engelska.
– Av någon anledning tycker jag det är enklare att uttrycka mig på engelska. Sedan jag började läsa så här mycket har jag höjt mitt vitsord i engelska med hela tre vitsord.
Många vill läsa
Unga i dag beskylls ofta för att inte längre läsa och bara ägna all tid åt skärmar i stället.
– Jag tycker det där är lite både och. Många jag känner säger att de vill läsa men att de inte vet hur de ska ta sig tid. Men enligt mig handlar det om prioriteringar. Men tack vare fenomen som BookTok har läsning blivit populärt igen.
BookTok är en del av appen TikTok där det finns boktips och läsinspiration och beskrivs många gånger som en virtuell bokklubb.
Fyra personer deltog i tävlingen och Simon Larsson blev reserv som får åka om inte Elina Komulainen kan åka.
Vinnaruppsatsen
Se människan som en individ, lika verklig som jag själv
Identitet är att vara unik. Det är vad man strävar efter. Att leva och få vara sig själv och göra sina egna val. Uttrycka sig på alla möjliga olika sätt. Genom kläder, hårfärger eller håruppsättningar, könsidentitet, sexualitet. Allt detta så att man får vara och bli sedd för vem man är och vill vara. Ofta används ord så att andra kan förstå en och målet med ens uttryck. Man skulle kunna säga att ord, som man använder för att beskriva sig själv, kan användas för att göra andra mer bekväma. Vissa behöver orden, andra inte. Detta tyder bara på individualitet.
En av böckerna jag nyligen läst, är en berättelse om en tjej som heter Feyre. Hon bor i ett fantasiuniversum, i en liten by med sina två systrar och sin pappa. Hon är den som ser till så att dom klarar sig. Hon jagar i skogen för att få både mat och pengar åt sin familj. Feyre ställs en dag öga mot öga med en varg, som hon blir tvungen att skjuta med pil och båge. Det är nu som hon möter Tamlin. Han är en av dom som man brukar kalla High Lords. Han är en av dom sju som bestämmer på andra sidan av muren.
Feyre kommer senare i berättelsen att bli behandlad som ett föremål, och inte som den person hon är. Hon får inte lämna palatset, med varken Tamlin eller med vakter. Han har skapat ett fängelse, där hon inte kan vara sig själv. Hon får inte välja kläderna hon har på sig, får inte välja hur hennes hår ska vara uppsatt, får inte uttrycka sig på vissa sätt när hon pratar med andra som bor i slottet. Allt som hon tidigare haft är borta. Frihet, uttryck och val.
När Feyre en dag får nog, flyr hon sedan till ett annan plats där hon träffar Rhysand. Han är också en High Lord. Men han har en helt annan attityd till hur en person ska behandlas. Han ger henne den gåva som egentligen inte borde kunna vara en gåva utan en rättighet. Frihet, uttryck och val. Först blir hon väldigt förvånad över hur han behandlar henne. Men sen ser hon hur illa hon har blivit behandlad.
Hur ska man kunna skydda någon, utan att ta bort valet, identiteten?
Det är inte någons skyldighet att skydda någon eller bestämma över vad hen kan hantera. Ofta kan man få för sig att man skyddar någon genom att inte avslöja hela sanningen. Men detta skadar bara den intet ont anande personen mer. Man tar bort valet. Man kan inte/borde inte bestämma och göra valet åt någon annan. Om man själv tänker sig in i personens sits hade man velat får reda på det. Man hade velat ha valet.
Hur ska man göra då om man inte vill berätta en personlig sanning?
Ingen kan tvinga dig att berätta om dina personliga sanningar. Man har alltid rätten att bestämma över sina egna personliga sanningar. Men om man tror att personen i fråga inte kan hanterar ens egen personliga sanning, är det inte man själv som kan avgöra detta. Ofta brukar folk försvara sig med att ”jag försökte bara skydda hen/dig”. Men detta ger inte någon rätten att undanhålla sanningen. Att ta bort valet, friheten, identiteten.
Fri vilja är ett av dom viktigaste en människa kan och borde sträva efter. Det ger individen verktygen att vara unik, att uttrycka sig själv. Hur hade en värld av likadana människor och fasta strikta regler, som inte ger en utrymme att uttrycka sig, sett ut. Den hade minst sagt varit en grå värld. Vi hade inte haft våra fina och fantastiska olika kulturer, som väcker frågor och skapar uppfinningar.
I den värld där alla är likadana har vi ingen identitet, vi blir robotar som gör vad vi blir tillsagda. Man kan jämföra detta med Feyres berättelse. Hur hon, efter att ha varit Tamlins fina ”sak”, sedan blir den som tar sina egna beslut och har sina egna åsikter. Hon fick utrymme att bli sin egna människa, och utvecklas.
Detta är individualitet: frihet, val, uttryck.