I flera etapper har Ålands kulturmiljö inventerats som en del av Kulturbyråns så kallade landskapsintresseprojekt.
Just nu pågår projektets tredje etapp: inventering av kulturmiljöerna i Mariehamn som enda större stadsmiljö på Åland. Inventeringen har fokuserat på området i den äldre delen av staden och utgått från 1860-talets stadsplan.
Inventeringen dokumenterar miljöer och försöker frångå fokus på enskilda objekt. Norconsults Abs bebyggelseantikvarie Mikael Hammerman berättar att om man kan se helheten i ett kvarter kan man urskilja flera årsringar som säger någonting om stadens historia. Till exempel har kvarteren Främmanberg och Kvarnberg utformats efter behov för brandsäkerheten under slutet av 1800-talet.
– Tidigare har det varit ett större fokus på byggnader men inte helhetsperspektivet. Då är det svårt att se relationer mellan strukturer, fortsätter han.
Ylva Othzén är kulturgeograf på Norconsult Ab. Hon berättar att genom att se det bredare perspektivet kommer man kunna bevara sådant som man inte i regel tänker är en vacker del av staden men som fortfarande säger någonting om stadens historia.
– Det finns delar som ofta hamnar i skymundan men som fortfarande berättar någonting viktigt om staden, berättar hon.
Genom att hitta det speciella i stadsmiljön hoppas att det blir lättare det som gör staden speciell. Kyni Larpes-Nordas från stadsarkitektskansliet berättar att det som är typiskt för Mariehamn är den mänskliga skalan. Det är få höga hus som sticker upp över trädkronorna.
– Om man står uppe på Badhusberget slås man över att man faktiskt ser väldigt få hustak. Det är nästan bara stadshuset som syns tydligt, säger Mikael Hammerman.
Mariehamn är en väldigt grön stad trots att det inte finns mycket designerade grönytor. I stället har många fastigheter mycket grönska.
– Det är nästan bara Esplanaderna som man kan kalla för grönområden, säger Kyni Larps-Nordas.
Hur går det till när man gör en kulturmiljöinventering?
– Vi började i februari med förarbete. Vi fick mycket underlag från landskapsregeringen att jobba med. och har efter det haft diskussioner rörande urvalet med projektets referensgrupp. Den här veckan är vi ute på fältet och då jobbar vi ganska traditionellt genom att fotografera och göra kartskisser.
Sammanställningen förväntas vara klart kommande höst.
Fakta
Projektet har som mål att förbättra metoder för hur man ska hantera värdefulla kulturmiljöer i samhällsplaneringen. År 2021 inventerades fasta Åland och 2022 Ålands skärgård och nu genomförs alltså den tredje etappen. Inventeringsarbetet och sammanställningen utförs av kulturmiljöspecialister från det svenska konsultföretaget Norconsult Ab.