UNGDOM Totalt är det 27 elever från alla årskurser i skolan som är med.
- Alla som vill har fått vara med, säger Karsten Steiner som är producent men också lärare och eldsjäl.
Och snart får de kontakt med över 200 ungdomar från hela Norden, för en bit av musikalen ska framföras i Helsingfors i konsertversion den 29 oktober i samband med Nordiska rådets session där.
När projektet startade våren 2011 hade man bara en sak klar för sig, tema skulle vara resa. Men hur?
Sammanlagt har man hållit åtta workshoppar och diskuterat alla möjliga infallsvinklar. Snart var man inne på vad resa betyder. För oss i nord betyder det ofta nöjesresa till solen medan resa för många som bor söderut tvingas ut på resa som flyktingar som inte vet hur exilen blir. På slutet finns ett hopp, ungdomarna i familjen Nord och Syd möter varandra.
När så kompositören och musikern Peter Hägerstrand kom in i arbetet så löpte trådarna vidare. Han står för både musik och texter.
- Det har varit väldigt inspirerande att jobba med det här projektet. Och eftersom jag i släkten har en som måste fly från Karelen så tycker jag att det här temat ligger nära mig, säger han.
Musikalen som form är bra för ungdomar för här finns plats för många talanger. De som sjunger bra, de som dansar bra och de som helst vill agera. Eleverna fick i början av projektet säga vad de helst vill göra och en del gör fler saker.
På frågan om de nu fått smak för teater mumlas ett övertygande ja. Det har ju varit ett projekt som engagerat och tagit mycket av fritiden, men det har det varit värt.
I kväll spelas, förutom premiärförställningen klockan 18 också en föreställning klockan 20. På fredagen spelas tre skolföreställningar, 10, 11 och 13. På fredagskvällen ges en öppen föreställning 19. Musikalen tar cirka 45 minuter att framföra.
Sedan är det färdigspelat lokalt.
Läs hela reportaget i dagens tidning.
Ålandstidningen