Det händer nästan varje dag att fakturor som ställs till landskapet betalas för sent.
- Det kan innebära problem för småföretagare som står med omkostnader för utförda arbeten, säger Jonny Mattsson från Ålands företagarförening.
FAKTURERING Landskapet missar regelbundet att betala inkomna fakturor i tid. En faktura som förfaller efter två veckor kan i vissa fall ta upp till fyrtio dagar att betala, enligt Jonny Mattsson.
- Vi hade som målsättning 2007 att alla fakturor skulle betalas senast på förfallodagen, tyvärr har det inte blivit så, säger Dan E Eriksson, landskapets finanschef.
Flera saker kan gå fel på vägen när en faktura kommer in. Den kan fastna mellan avdelningarna och i extremfall försvinna. Störst är problemet när många avdelningar är inblandade.
- Korta faktureringstider som sju till åtta dagar har vi mycket svårt att hinna med, säger Dan E Eriksson.
Han säger att även fjortondagarsfakturor löper stor risk att försenas.
- Det är inte mycket som behöver gå fel för att vi inte ska hinna på den tiden. Det räcker med att fakturan blir liggande hos en tjänsteman, förklarar Dan E Eriksson.
Han tillägger att en del förseningar också uppstår på grund av att landskapet inte är nöjt med det arbete som har utförts.
Småföretag i kläm
Jonny Mattsson menar att försenade fakturor kan innebära problem för småföretagare.
- Om du har köpt in råmaterial och produkter för att tillverka något tar du en företagsrisk. Betalar inte kunden i tid tvingas du i värsta fall ta kreditcheckar för att kunna betala leverantören.
I slutändan gör det förfarandet att småföretag måste ta mer betalt för sin service. Något som drabbar alla på Åland. Dessutom uteblir ränteinkomsterna. En kännbar följd om många av företagens kunder är sena.
Att stora organisationer har problem att hinna betala fakturor i tid är inte ovanligt enligt Jonny Mattsson.
- Överlag slarvar många storföretag och småföretagarna får ta smällen. Protesterar de kan storföretagen välja en annan leverantör.
- Men landskapet är egentligen inte större än att det borde ha ett fungerande system, tillägger han.
Strukturproblem
Att landskapet inte hinner betala alla fakturor drabbar framförallt företag med en lägre omsättning och företag som utför enstaka arbeten.
- Jag kan tänka mig att företag som landskapet regelbundet anlitar tar med i sina beräkningar att administrationen ibland dröjer. Värre blir det för företag som inte väntar sig det.
Den normala faktureringstiden för företag är fjorton dagar. Jonny Mattsson tycker att landskapet borde kunna hinna betala på den tiden.
- Jag kan förstå att fakturorna ska passera flera instanser. Men vi betalar skatt för att vi vill ha en effektiv förvaltning. Varför ska det behöva ta upp till 40 dagar? Min bild är att det handlar om ett strukturproblem kring hur fakturorna hanteras, säger han.
Lösning i sikte
Dan E Eriksson håller med om att situationen är problematisk och säger att åtgärder förbereds för att förbättra hanteringen.
Om allt går enligt planerna är en lösning på gång under nästa år. Då är avsikten är att hanteringen av alla fakturor ska börja ske elektroniskt. På så vis blir det lättare att överblicka hos vem en faktura landat och var påtryckningar ska ske om den fastnar.
Tone Nordling