På måndagen samlades kyrkofullmäktigeförsamlingarna för att utse Ålands representanter till kyrkomötet och till stiftsfullmäktige.
Men tidigast i dag, onsdag, får vi veta vilka som valdes.
fakta
Kyrkovalen
Till kyrkomötet kandiderar listan "För kyrkans bästa" med Peter Lindbäck som ordinarie och Gun Carlson och Gun-Mari Lindholm som suppleanter och listan "En levande kyrka" med Sissi Uunila som ordinarie och Ulf-Peter Westmark och Leena Raitanen som suppleanter.
Till stiftsfullmäktige kandiderar listan "För kyrkans bästa" med Peter Lindbäck som ordinarie och Gun Carlson och Harriet Lindeman som suppleanter och listan "En levande kyrka" med Bror Gammals som ordinarie och Sissi Uunila och Agneta Brunila som suppleanter.
Också prästerna väljer sina representanter. Till stiftsfullmäktige kandiderar Jon Lindeman, Ingemar Johansson och Benny Andersson, till kyrkomötet Roger Syrén.
Valet av präster offentliggörs på torsdag.
KYRKAN Bara någon timme efter att vallokalerna stängt i lagtings- och riksdagsvalet brukar resultatet vara klart.
Så är inte fallet när det gäller val till kyrkomötet och stiftsfullmäktige i Borgå stift.
Komplicerat system
Det är medlemmarna i kyrkofullmäktigeförsamlingarna som utser representanterna och det sker inte genom en man en röst-principen.
Valet sker i stället genom ett komplicerat matematiskt system där varje församling har fyra röster och sedan får tilläggsröster beroende på storlek, en röst för varje avslutat tusental medlemmar i församlingen. De fyra fasta och tilläggsrösterna ska divideras med antalet ledamöter i kyrkofullmäktige.
Ska vara rättvist
Det är kyrkans valordning, fastställd av kyrkomötet, som säger att det skall gå till så här.
- Tanken är att det ska vara rättvist, att församlingarna ska vara jämställda, säger Kasten Österholm, lagfaren assessor i Borgå stift.
Göran Hansen, kyrkovalnämndens ordförande på Åland, håller med om att det vore mycket enklare med en man en röst-principen, särskilt på Åland som har en fast kvot i båda kyrkoorganen. Åland väljer en lekman till kyrkomötet och en lekman till stiftsfullmäktige.
Inte per telefon
Att vidarebefordra valresultatet från respektive församling är inte heller det en helt okomplicerad historia. Det går inte att meddela ett preliminärt valresultat per telefon.
- Då avslöjas valhemligheten, påpekar kontraktsprost Mårten Andersson.
I lackat kuvert
I stället ska röstsedlarna tillsammans med ett protokoll placeras i ett kuvert som tillsluts, och lackas, och sedan postas till kontraktsprosten på Åland - eller till Borgå när det gäller de övriga församlingarna i stiftet.
För att säkert hinna få alla resultat möts valnämnden i Borgå först i morgon, torsdag. På Åland träffas valnämnden i dag och kommer sannolikt också att kunna ge ut resultaten i dag.
Kerstin Österman