Save the planet, naturskola på Åland och en Flora-databas på nätet fick igår ta emot donationer från Ålandsbankens miljökonto.
ÅLANDSBANKENS MILJÖDONATIONER
Ålandsbanken delar i år ut sammanlagt 82.000 euro till fem olika miljöprojekt.
Liknande donationer har Ålandsbanken givit sedan 1998. Pengarna består av 0,2 procent av det som placeras på Ålandsbankens miljökonton. Hittills har 564.000 euro delats ut.
Save the planet får 20.000 euro, Luontoportti eller naturporten får 10.000 och Finlands natur och miljö 7.000.
De två andra donationerna delades ut vid ett tidigare tillfälle. 35.000 euro gick till Baltic Sea Action Group som är en del av stiftelsen Ett levande Östersjön.
Skyddsfonden för Skärgårdshavet fick 10.000 euro för ett vattenskyddsprojekt för att minska övergödningen i Östersjön.
MILJÖ Ålandsbankens vd Peter Grönlund hälsar de tre projekt som får motta donationer för sitt miljöarbete välkomna, där de samlats i ett av bankens konferensrum.
- I år har vi valt att satsa på flera pedagogiska projekt, säger Peter Grönlund.
Sophy Elevall och Magnus Åkerlinds projekt Save the planet får 20.000 euro från Ålandsbankens speciella miljökonto för att driva sin hemsida och hålla olika evenemang under året.
- Vi har aldrig haft en större kris än klimatkrisen och vårt mål är att inspirera folk att ta det på allvar. Vi kommer att hålla tio olika events och mindre kampanjer samtidigt som vi även uppdaterar vår hemsida savetheplanet.ax, säger Sophy Elevall.
Några events som konserten med Staffan Hellstrand har gruppen redan hållit. Annat att vänta är visning av filmen "Garbage - the revolution starts at home" som sker om tre veckor och "Barnens planet" den 13 april.
- Då bjuder vi in Tobbe trollkarl och trubaduren Niklas Andersson från Sverige. Min syster Jenny Elevall kommer att hålla i en kreativ verkstad, säger Sophy Elevall.
- Vi håller även i en filmtävling för unga tillsammans med filmklubben Chaplin i vår, säger Magnus Åkerlind.
Hitta rätt växt
Organisationen Naturportalen eller på finska Luontoportti som tilldelats 10.000 euro är stationerad i Helsingfors och har ett nära samarbete med Helsingfors universitet. Tack vare donationen kommer de att starta lanseringen av sin hemsida på Åland, adressen blir www.naturporten.fi.
Eija Lehmuskallio, Jouku Lehmuskallio och Romi Rancken har kommit till Ålandsbanken för att berätta om sitt projekt. Deras hemsida är tänkt att revolutionera den klassiska Flora-boken. Hittar man en okänd blomma går man in på sidan och använder uteslutningsmetoden. Vilken färg? Var växer den? Vilken form har blomman? Till slut är det bara ett fåtal bilder kvar att välja på och när man hittat rätt kan man läsa om växtens egenskaper.
Tagit 20 år
- Vi har åtminstone 100.000 fotografier och ungefär 3.000 olika arter. Alla Finlands växtarter finns och snart hela Skandinaviens, säger Jouku Lehmuskallio som tagit de flesta fotografierna under en period på 20 år.
Lanseringen på Åland kommer att märkas genom att Åland blir den första plats man möter när man går in på sidan, som ska startas upp innan sommaren. Den finns än så länge på svenska, finska och engelska, men fler språk är på kommande.
- Det finns inte någon liknande sida någon annanstans, därför är vår tanke att sprida den globalt. Det är ett intuitivt sätt att söka på och vi har planer på att besökarna själva ska kunna ladda upp bilder och medverka till databasen, säger Romi Rancken.
Lär sig utomhus
Den tredje donationsmottagaren på plats är Gunda Åbonde-Wickström. Hon är med i Ålands natur och miljö och tar emot 7.000 euro för Finlands natur och miljös räkning. De kommer att starta planeringen av en naturskola på Åland för pengarna.
- Naturskolan ska rikta sig till daghem och grundskolor. Man använder sig av utomhuspedagogik och barnen får lära sig genom att se, känna, lukta och lyssna ute i naturen, säger Gunda Åbonde-Wickström.
Planeringen börjar inom kort och hennes förhoppning är att man kan dra igång verksamheten med naturskolan redan till hösten.
Ålandstidningen