Ogenomtänkt. Det är biskop Gustav Björkstrands omdöme om landshövding Peter Lindbäcks förslag om Åland som eget kyrkoland.
- Jag skulle aldrig presentera ett förslag som jag inte visste var hållbart, svarar Peter Lindbäck.
KYRKODEBATT Inför kyrkovalet var Peter Lindbäck en flitig debattör om Ålands roll gentemot stiftet och kyrkan i stort. Han betonade Ålands rätt till svenska språket och att göra skatteavdrag. Han framförde synpunkten att Åland borde bilda ett eget kyrkoland om inte statskyrkan börjar visa mer förståelse för den åländska självstyrelsen. Förslagen går stick i stäv med den hållning som Borgå stifts biskop Gustav Björkstrand har. Under kyrkovalet lät han flera förslag stå oemotsagda, men när väljarna nu har sagt sitt tar han till orda.
Biskopen insisterar på att landskapet bör kompensera kyrkan för skattebortfallet som uppstår genom det allmänna avdraget. Han jämför kyrkans ställning med statens och säger att kyrkan som institution har skyldighet att kunna tillhandahålla hjälp och stöd på finska. Dessutom avfärdar han Peter Lindbäcks förslag om Åland som eget kyrkoland som ogenomtänkt. Slutligen ifrågasätter han också sättet som landshövdingen har uttalat sig på inför valet. Han framför åsikten att resultat inte kan uppnås genom en hård linje utan enbart genom förtroendefullt samarbete.
En kompensation i strid mot lagen
Biskopens artikel är en åthutning inför Peter Lindbäcks inträde i kyrkopolitiken, och själv blir han upprörd över inlägget.
- Jag är överraskad över att han kommenterar mitt sätt att uttala mig. Han inser inte att det är massor av ålänningar som står bakom det här. De åsikter jag har uttryckt handlar om viktiga frågor för självstyrelsen. De senaste åtta åren har taktiken från åländskt håll varit att stryka medhårs. Men vad har man åstadkommit då? Ingenting!
Peter Lindbäck försvarar sin rätt att välja strategi och att framföra åsikter av relevans för ålänningarna.
Han suckar när han läser biskop Gustav Björkstrands argument kring varför självstyrelsen bör ersätta kyrkan för ett skattebortfall.
- Han vägrar konsekvent att förstå att han vänder sig till fel instans. Vill han ha en lösning är det bara att gå till finansministeriet.
Enligt Peter Lindbäck kunde kyrkan omförhandla skatteuppbördsavtalet så att kyrkoskatten på Åland uträknas på den enskildes inkomst innan det allmänna avdraget på fem procent görs.
- Men i stället försöker han utpeka självstyrelseorganen som den felande länken, säger Peter Lindbäck.
- För övrigt skulle självstyrelseorganen agera i strid med grundlagen om man skulle kompensera kyrkan för skattebortfallet tillägger han.
Det eftersom alla ålänningar skulle få betala för kompensationen, även de som inte tillhör kyrkan.
Inlägget ett argument för åländskt kyrkoland
Under framtida stiftsfullmäktige- och kyrkomöten förklarar Peter Lindbäck att han kommer att hålla fast vid sin linje om slopade språkkrav.
- De gällande finskakraven för kyrkoherdar och andra ledande tjänstemän på Åland är i disharmoni med den åländska självstyrelsen och Ålands svenskspråkighet, det tänker jag framföra.
Dessutom beskriver han biskopens inlägg inte har bromsat tankarna om Åland som ett eget kyrkoland. De har snarare gett honom vatten på sin kvarn.
- Att biskopen förvånas över att jag som landshövding så kraftfullt har uttalat mig före valet, att jag borde förstå att jag är bara en av drygt hundra och att besluten fattas med majoritet, visar med önskvärd tydlighet att mina ambitioner är de rätta, säger Peter Lindbäck beslutsamt.
Tone Nordling