Ålands statistik- och utredningsbyrås (Åsub) statistik över löneinkomsterna inom privat sektor visar att kvinnors löner i förhållande till männens inte ökar. I stället är kvinnors löner inom den privata sektorn något sämre i förhållande till männens jämfört med hur det såg ut 2014 då undersökningen senast gjordes.
Under 2016 var männens ordinarie månadsinkomst 3.481 euro och kvinnans inkomst 2.926 euro. Den totala inkomsten, där även övertid och tillägg ingår, uppgår för männen till 3.624 euro och för kvinnorna 3.018 euro. Kvinnornas lön är här cirka 83 procent av männens. Kvinnor tjänar mindre än män inom alla utbildningsnivåer.
Arbetar färre timmar
Kvinnor arbetar i genomsnitt färre antal timmar än män, en genomsnittlig heltidsvecka för kvinnor ligger på 38 timmar medan männen arbetar 38,4 timmar. Det förklarar en liten del av skillnaden i löner.
Tittar man på den ordinarie timlönen motsvarar kvinnornas timlön 85 procent av männens, medan den totala uppgår till i genomsnitt 84 procent av männens. Det stämmer överens med den senaste undersökningen 2014.
Däremot kan man se att männens timlön har ökat marginellt snabbare än kvinnornas, år 2014 var det tvärtom. Den ordinarie timlönen har ökat med 0,17 euro för kvinnorna och 0.23 euro för männen. Den totala timlönen för kvinnor har ökat med 0,10 euro och för männen med 0,23 euro.
Om man går in på varje bransch och tittar vad kvinnors timlön är jämfört med männens så är det endast i en arbetsgrupp inom en kategori där kvinnor tjänar mer. Timlönen för administrativ personal inom handel är högre för kvinnor än för män.
Det går inte att utifrån siffrorna se i hur hög grad kvinnor och män har olika lön trots att de utför samma arbete, det beror på att arbetsuppgifterna och kvalifikationskraven kan variera också inom de olika yrkesgrupperna inom en bransch. Uppgifter om ålderstillägg ingår heller inte i redovisningen, något som kan påverka siffrorna.
Kvinnor tjänar mer
Lägst löneskillnad mellan kvinnor och män sett till total månadslön finns bland arbetsledare inom städning och fastighetsskötsel, annan kundtjänstpersonal samt experter inom fysik, kemi och teknik. I den sista gruppen och inom grupperna annan kontors- och kundtjänstpersonal, restaurang- och storhushållpersonal samt serveringspersonal har kvinnor en högre genomsnittlig månadsinkomst än männen. Detta gäller både för ordinarie och total förtjänst.
Det finns flera yrkesgrupper där kvinnor har högre lön, men där antalet kvinnor och män är så pass litet så att det inte går att särredovisas.
De högsta löneskillnaderna finns bland experter inom biovetenskap, inköps- och försäljningsagenter samt specialister inom finanssektorn.
Löneenkäten har skickats ut till 425 företag, 416 har besvarat enkäten och av dessa har 413 gett tillräckliga uppgifter. Sammanlagt ingår 6.165 personers löneuppgifter i utredningen.
Offentliga sektorn
Löneskillnaderna i den offentliga sektorn presenterades tidigare i år. Den ordinarie lönen för landskapsanställda kvinnor uppgick 2016 till drygt 84 procent av männen. För den totala lönen var siffran drygt 82 procent.
För statligt anställda var kvinnornas ordinarie månadslön drygt 88 procent av männens. Med tillägg – alltså den totala lönen – var den drygt 83 procent.
Mest jämställt är det bland de kommunalt anställda där kvinnornas ordinarie månadslön var nästan 93 procent av männens. Med total lön uppgår kvinnornas lön till drygt 92 procent av männens.
Petra Dahlgren