Fonden består av totalt enorma 750 miljarder euro, 500 miljoner är direkt stöd och 250 miljoner delas ut som lån. Tanken är att pengarna ska hjälpa till att återstarta de europeiska ekonomierna efter coronapandemin. Olika länder kommer att få olika mycket, och Finlands del är 2,2 miljarder.
– Om man räknar på vad Åland borde få, utifrån ”0,45:an” så kan det handla om minst 10–15 miljoner, säger finansministern Torbjörn Eliasson med hänvisning till procentsats av statens inkomster som varje år går till den åländska klumpsumman.
– Det är jättestora pengar.
Vill markera
När Finlands regering i en skrivelse till riksdagen i början av juli begärde mandat för att förhandla om och godkänna återuppbyggnadsfonden konstaterade Finansministeriet att ”frågan ingår inte i det åländska landskapets lagstiftningsbehörighet”. Detta tolkades initialt av landskapsregeringen (LR) som att Åland också skulle exkluderas från stödsystemet, men det var felaktigt.
Icke desto mindre vill LR markera sin rätt till att vara med när den finska potten ska fördelas. Detta gjorde man under tisdagen då en skarpt formulerad skrivelse sändes till Helsingfors.
– I självstyrelselagens paragraf 59b står det att en sådan resurs, som det här bidraget, på nationell nivå ska regleras mellan landskapet och riket.
– Paragrafen är helt solklar, den borde inte gå att missförstå, säger Torbjörn Eliasson.
Finansministern menar att Åland också bör ha rätt till återuppbyggnadsmedel eftersom landskapet drabbats hårt av pandemin och den finska regeringens beslut.
– Av Finlands del ska en rättmätig del tillfalla oss. Vi behöver också stöd för omstarten. Skadeverkningarna har varit större på Åland än på riket i sin helhet, se på arbetslösheten som exempel. Den har ökat med knappt 50 procent i landet som helhet, men med 200 procent på Åland. Vi har varit extra känsliga med tanke på färjtrafiken, transporter och turism, säger Torbjörn Eliasson.
Brådskande diskussion
I sitt brev till Finlands regering kräver landskapsregeringen snabba svar, men också delaktighet.
– Vi kräver att vi ska få fullständig information, att vi ska få delta i processen och presentera Ålands behov och vi begär i brådskande ordning en diskussion om fördelningen.
Hur agerar ni om regeringen i Helsingfors inte hörsammar era krav?
– Jag tror att de hörsammar dem. Vi skickar en skrivelse till statsrådet, det är klart att man får svar på det. Det utgår jag ifrån.
De senaste veckorna har flera åländska ministrar uttryckt frustration över att den finska regeringen inte tagit hänsyn till Åland och landskapets behov när beslut fattats i samband med coronahanteringen.
– Det är ju inte bra. Vi gör allt vi kan för att få ordning på det. Vi reagerar på alla sådana här saker, och svaret blir varje gång att det ska bli bättre.
Torbjörn Eliasson har önskat ett möte med den finske finansministern Matti Vanhanen (C).
– Det är alltid så att om man får sitta ned öga mot öga så blir det mycket lättare att diskutera och förhandla fram positiva resultat. Det tror jag fortfarande att vi kan göra.
I dag onsdag ska den finska regeringen diskutera ekonomi, stöd och hur man ska hantera EU-pengarna vid regeringens aftonskola. Även den åländska skrivelsen ska komma upp på dagordningen då.
– Det ska bli intressant att se vad som kommer ut av det mötet. Men jag är en positiv människa och tror att vi kan få ett svar och komma i ett sådant läge att vi kan diskutera det här och fördela pengarna rättvist, säger Torbjörn Eliasson.
Jonas Bladh