Den finska regeringen har, genom sitt beslut att inleda en fas av lättnader i de restriktioner som gällt under coronakrisen, bland annat slagit fast att restaurangerna åter får öppna. Men öppnandet ska ske under stränga regler. Bland annat begränsas öppettiderna kraftigt, och alla restauranger ska vara stängda klockan 23.00 och alkoholutskänkning tillåts inte efter 22.00.
Samtidigt som riksdagen behandlat frågan om restaurangernas öppettider har också en ändring i lagen om smittsamma sjukdomar tagits upp. Den ändringen behövs för att reglera restaurangerna, men det är inte okontroversiellt. Grundlagsutskottet har haft åsikter (se separat artikel), och nu har också landskapsregeringen (LR) skickat en skrivelse till Finlands regering med anledning av lagförslaget.
I brevet framhålls framför allt två saker. En av dem är att LR anser att den finska regeringen underlåtit att låta LR ge ett utlåtande över lagförslaget. Det är inte första gången LR påpekar att man glömts bort i remissrundorna för finska lagförslag.
– Det är olyckligt att man glömmer bort Åland, därför måste vi påvisa det och inte bara låter det gå förbi, säger Annette Holmberg-Jansson som är den minister som skrivit under beslutet.
LR framhåller också behovet av regionala lösningar på de utmaningar som coronakrisen ger de finska och åländska samhällena. Man skriver bland annat: ”Landskapsregeringen konstaterar att det saknas epidemiologisk motivering till att för hela landet införa de skyldigheter och begränsningar som förordningen utifrån lagförslaget stipulerar om”.
I sitt vidare resonemang skriver LR att den åländska regeringen bör vara den myndighet som fortsättningsvis tar beslut om restriktionerna. ”Därför anser landskapsregeringen att regionförvaltningsverken i smittskyddslagen (som på Åland i detta sammanhang motsvaras av landskapsregeringen) ska ges uppgiften att analysera och bedöma den epidemiologiska situationen regionalt och vidta åtgärder enligt lagen. Landskapsregeringen anser med andra ord att beslut om öppettider och andra regleringar utgående från smittskyddslagen ska utgående från den epidemiologiska situationen tas regionalt”, skriver LR.
Socialminister Annette Holmberg-Jansson menar att Åland har alla förutsättningar för att göra rätt epidemiologiska bedömningar för hur coronasmittan ska bekämpas i landskapet.
– Det är helt samstämmigt från LR, i diskussion med avdelningen och landskapsläkaren att vi har de förutsättningarna. Att vi har möjligheterna på Åland att göra de bedömningarna själva betydligt mer än vad man låtit oss göra hittills, säger hon.
Tror du att besluten kring restaurangerna hade sett annorlunda ut om LR tagit dem?
– Det tror jag faktiskt. Jag tror att vi kanske inte satt samma stränga tidsgränser som man nu gjort. Det är min personliga uppfattning, men jag tror det.
Annette Holmberg-Jansson anser att flera regioner, inte bara Åland, borde ges rätt att fatta beslut om restriktioner då läget skiljer sig stort mellan olika delar av landet.
– Vi har varit lyckligt förskonade från allvarliga fall, men det är inget unikt för Åland. Därför tycker vi, och grundlagsutskottet har kommit till samma slutsats, att det är konstigt att alla ska dras över samma kam. Man behöver titta på om det verkligen är det bästa sättet.
Du tycker inte att det finns en risk i det också, med tanke på att Åland är mycket exponerat mot Sverige som har en betydligt större smittspridning än här?
– Det är sant, men än så länge har vi inte sett något sådant. I skrivelsen lyfter vi upp att vi är ett litet område och för oss är det lätt att ändra. Om vi märker att det inte går bra är det inte svårt att dra tillbaka beslut och ändra. Det är kanske en större apparat att göra det i riksdagen och Finland. Vi har bra koll på läget, säger Annette Holmberg-Jansson.
Jonas Bladh