Jämställdheten ökade i kommunalvalet men minskade i lagtingsvalet i höstas. Lumparland var den enda kommun som fick kvinnlig majoritet i fullmäktige.
Det här visar statistik från Åsub.
VAL Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) har analyserat höstens lagtings- och kommunalval också ur ett könsperspektiv.
Foto: Inga-Britt Wiktorsson
Analysen visar att könsfördelningen i kommunalvalet blev jämnare än 2003 eftersom andelen kvinnor ökade både bland kandidaterna och bland de invalda och uppgick till 43 respektive 38 procent.
Ob mest jämställda
Socialdemokraterna hade den jämnaste könsfördelningen bland kommunalvalskandidaterna men när det gäller invalda blev de obundna mest jämställda med hälften av vartdera könet bland de invalda i kommunerna.
Lumparland blev enda kommun med kvinnlig majoritet i fullmäktige. Fem av de nio som invaldes är kvinnor, nämligen Raija-Liisa Eklöw, Annsofi Joelsson, Ursula Sjöwall och Susanna Karlsson samt Majvor Blomqvist som senare invaldes i kommunstyrelsen.
Brändö, Föglö, Hammarland, Kumlinge, Sottunga och Sund fick, vid sidan av Lumparland, en så jämn könsfördelning som går att uppnå med hänsyn till det udda antalet platser i fullmäktige.
Färre kvinnor
I lagtingsvalet sjönk kvinnornas andel både bland kandidaterna och de invalda och stannade på 38 respektive 33 procent. Hut-gruppen ställde upp en kvinna och en man och socialdemokraterna hade nästan lika många kvinnor som män bland kandidaterna.
När det gäller invalda var det dock centern som fick den jämnaste könsfördelningen i lagtingsgruppen. Fs och Åland framtid fick in bara män, sossarna bara kvinnor.
Ser man till åldern är personer under 30 år och personer över 70 år underrepresenterade både i lagting och kommuner. Av de 30 invalda lagtingsledamöterna kom 26 också in i hemkommunens fullmäktige.
Kerstin Österman