I Mariehamns stads budgetförslag för 2025 framgår planerna på att bygga en parkourpark, en satsning som syftar till att främja rörelse och spontanidrott för stadens invånare.
– Det har diskuterats och varit uppe i nämnden. Vi tycker att det är positivt och roligt att det nu ser ut att förverkligas, säger Robert Söderdahl (Lib), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Lennart Axelsson, enhetsledare i Mariehamns stad, berättar att idén om en parkourpark har varit aktuell i flera år.
– Det är tidens melodi. Barn, ungdomar och även äldre vill röra på sig. Vi har byggt flera utegym, och parkourbanan blir en vidareutveckling av uteverksamheter som är lättillgängliga för spontan rörelse, säger han.
Efterfrågan och trender
Lennart Axelsson säger att det har kommit vissa önskemål från mariehamnare om att skapa en parkourpark. Det sammanfaller även med resultat från stadens medborgarundersökning samt Vision 2040.
– Vi tittar också på trender utanför Åland för att se vad som är populärt och på kommande, säger han.
Var ska den byggas?
– Flera möjliga platser för parken har diskuterats, bland annat idrottsparken nära utegymmet, området mittemot Baltichallen och vid Backebergs sportfält.
Platsen är ännu inte bestämd, men budgeten ligger på 45.000 euro, vilket Lennart Axelsson menar räcker till en grundläggande parkouranläggning.
– Är den med i budgeten för 2026 ska den vara klar det året, säger han.
Vad är parkour?
En parkourbana är en hinderbana som utövaren tar sig igenom genom att använda sin egen kropp. Utövaren hoppar, springer, slår kullerbyttor, klättrar och så vidare. Träningen blir på så sätt mångsidig.
Fokus på ungdomar
Parkourparken riktar sig främst till ungdomar och erbjuder en mer utmanande miljö än stadens utegym, som främst är inriktade på äldre – förutom det vid Mariebad.
Utöver parkourparken planeras även andra investeringar inom stadens kultur- och fritidssektor, såsom en ny konstgräsmatta till Wiklöf Holding Arena (WHA), förbättring av golvet i Baltichallen och en ny sarg till Islandia.