På måndag lanserar Kökar sin nya kommunsajt.
Planeringsarbetet har pågått i två år, med det övergripande syftet att marknadsföra kommunen.
Men inte bara den kommunala verksamheten får plats; utrymme reserveras för både näringsliv och turism.
KÖKAR Att sjösätta en helt ny webbsatsning är ett stort projekt för vilket företag som helst. Att med delvis frivilliga krafter göra det i en kommun med 260 invånare innebär en ännu större kraftsamling.
Totalt har webbprojektet kostat 3.000 euro. Slår man ut beloppet på varje invånare motsvarar det en budget på en miljard kronor om man jämför med Sverige, eller 62 miljoner euro om man jämför med Finland. Det ger lite perspektiv på saken.
Den förra sajten, i huvudsak en ganska statisk historia, har spelat ut sin roll som marknadsföringskanal.
- Vi har funderat på vad vi kan göra för att marknadsföra Kökar. Ett problem har varit att hemsidan uppdaterats ganska oregelbundet. Den här ska alla inblandade kunna uppdatera. Alla protokoll ska till exempel läggas upp direkt. Det är oerhört viktigt att få ut information snabbt, säger Stig Brolin, projektledare för den nya Kökarsajten.
Sajtbyggandet upphandlades
Sex personer har ingått i projektgruppen: Förutom projektledaren Agneta Finneman, Olle Dahl, Marina Karlman, Simon Blomsterlund och Mats Rosberg.
- Vi kommunicerade med varandra via Google Groups (ett fritt projekthanteringssystem, red anm), och diskuterade oss fram till en projektplan, vad vi skulle ha med och hur det skulle se ut, säger Brolin.
Sedan genomfördes en upphandling. Företaget Strike International vann, med ett anbud 50 procent billigare än de övriga. Sedan anställdes Jomalabon Maria Thomasson som webbredaktör. Hon ser till att webben uppdateras regelbundet, en arbetsuppgift som också innebär att tjata på de innehållsansvariga så att de publicerar i tid.
Förutom en presentation av alla företag på Kökar kommer kommunen att ha en egen del av sajten.
- Där kommer man att kunna hitta all kommunal information, men även ladda ned blanketter och ansökningshandlingar, säger Maria Thomasson.
Den som vill besöka till exempel Källskär kan dessutom ladda ned en turistkarta över ön, komplett med vandringsstigar och sevärdheter.
- Och så ska vi försöka skaffa en webbkamera så småningom, säger Brolin.
Fredrik Granlund