Ärendet går tillbaka till 2018 då Åbo hovrätt dömde Marcus Måtar till ett villkorligt fängelsestraff på fyra månader för grovt ocker. Den domen baserar sig på det så kallade Wirranmålet från 2012 då han var biträde till det krögarpar som dömdes för ockerliknande diskriminering i arbetslivet.
Hovrätten skrev 2018 att Måtar som ombud hade utnyttjat flera personers trängda läge för att försöka få dem att avstå från märkbara lönefodringar gentemot hans klienter.
Rättegångsbiträdesnämnden beslöt i juni 2021 att det inte är lämpligt att Marcus Måtar fortsätter som rättegångsbiträde, ett beslut som Marcus Måtar sedan har överklagat till tingsrätt och hovrätt. Den 16 februari avgjorde så HD frågan och beviljade inte besvärstillstånd i målet vilket gör att rättegångsbiträdesnämndens beslut nu har vunnit laga kraft.
Marcus Måtar har bland annat i samband med behandlingen i rättegångsbiträdesnämnden sagt att han inte orsakat ekonomisk skada i ärendet och att de målsägande inte ställt några ekonomiska krav på honom. Enligt honom är ett återkallande av tillståndet ett straff och han menar att han redan en gång dömts till straff för brottet vid Åbo hovrätt. Till följd av den domen ålades han förbud att uppträda vid Ålands tingsrätt och Åbo hovrätt i perioder om sex månader.
Oärlighet
Rättegångsbiträdesnämnden har ändå ansett att Måtar dömts för ett grovt brott som riktats till utländska målsägande i en utsatt situation och att han avsiktligt strävat att få ekonomisk nytta åt sin huvudman på målsägandes bekostnad.
Vidare ansåg man också att han bland annat påvisar sådan oärlighet att han bör anses vara olämplig att verka som rättegångsombud och rättegångsbiträde. Som slutsats konstaterade rättegångsbiträdesnämnden att Marcus Måtars tillstånd ska återkallas.
Rättegångsbiträdesnämndens uppgift är att bevilja tillstånd till rättegångsombud och biträden och att bestämma om återkallande av tillstånd och eventuella påföljdsavgifter.