Sedan coronakrisen bröt ut har Fredrik Karlström, tillsammans med finansminister Torbjörn Eliasson (C), ägnat mycket tid till att stärka det åländska näringslivet. Att ett av de större bolagen nu meddelar att man lägger ned sin verksamhet är en tung nyhet för landskapsregeringen (LR).
– Det är förstås otroligt tråkigt. Jag pratade med Björn Blomqvist (vd för Rederiaktiebolaget Eckerö) för en stund sedan. Det är en tung dag för Birka, alla anställda, hela koncernen och givetvis för Åland.
Näringsministern menar dock att Birka sedan en tid tillbaka haft problem på den tuffa kryssningsmarknaden.
– Jag har förstått att de haft ett tufft läge en längre tid, och att det nu blev spiken i kistan med corona. Kryssningsbranschen är en tuff bransch just nu i coronans spår. Det kommer ta många år att bygga upp den till vad den varit.
Det här är det första större bolaget som går under på grund av coronakrisen, är du rädd att det här är första stenen som utlöser en lavin?
– Förhoppningsvis är det inte en lavin som kommer, utan något som tvingats fram av pandemin. Det är ingen hemlighet att Birka haft det tufft. Någonstans måste man då dra en gräns, och nu drog de den här, säger Fredrik Karlström.
Utsatt produkt
Näringsministern tror att den typ av kryssning som Birka erbjöd sina kunder är den mest utsatta sorten i coronatider.
– Eckerös andra linjer, både Berghamn-Grisslehamn och på Finska viken, är en annan sorts produkt med 2-2,5-timmars turer där man aldrig är speciellt långt från land. Den sortens produkt har en annan framtid än kryssning ombord en trång båt med mycket folk och övernattning. Både flyg- och kryssningsbranschen har en svår tid framför sig.
Hur påverkar Birkas nedläggning Åland och ekonomin?
– Det kräver kanske mer analys än vad jag kan säga så här. Jag vet inte exakt hur många ålänningar som har sin försörjning från Birka men det är väl ett drygt 100-tal, så det är klart att det kommer att påverka. Människor som haft ett bra jobb och trivts med det måste söka nytt nu.
– Ur ett samhällsperspektiv är det en svenskflaggad båt, så exempelvis kommunalskatterna påverkas inte så mycket, säger Fredrik Karlström.
Kommer inte bli som förut
Han är däremot orolig för vad den signalen som en nedläggning av ett stort bolag sänder ut i samhället.
– Signalen är inte rolig, det är inte det här vi önskar. Vi vill komma tillbaka till en normalitet som vi är vana vid. Men vi kommer inte att komma till det, utan vi kommer att få något nytt. Åland kommer inte att se ut som de senaste 20 åren. Det blir en tuff höst för många.
Kommer LR att vidta några åtgärder efter beskedet om Birka?
– Vi har pratat med varandra i regeringen, men just nu kan vi inte gör något akut. Vi har hjälpt till med en miljon till Eckerökoncernen.
Fredrik Karlström var den här veckan tjänstgörande minister, och fredagens nedläggningsbeslut var knappast ett besked han önskade sista dagen före semestern.
– Både Eckerölinjen, LR och Åland som helhet behöver göra allt vi kan för att kämpa oss igenom det här. Det är en tung dag, definitivt, säger näringsministern.
Jonas Bladh