Kansliminister Roger Eriksson (lib) anser att det är både landskapets och Pafs ansvar att förebygga spelproblem.
-Vi måste samarbeta på samma sätt som vi gör när det gäller med drog- och alkoholproblem.
SPELMISSBRUK Roger Eriksson (lib) har bara varit kansliminister en dryg månad, men han har redan börjat studera Paf och spelberoendet. Han har tagit del av en rad olika studier från Finland och Sverige.
- Det jag nu vet är att man snabbt kan bygga upp ett beroende. Speciellt på de internetspel som finns och som är tillgängliga 24 timmar om dygnet. Det stämmer säkert även att man glömmer bort att det är riktiga pengar bakom siffrorna.
Ansvar ingår
Paf har spelmonopol. Ingår det då ett ansvar att ta hand om de som är beroende?
-Det är klart att det finns ett ansvar. Det handlar om ett förebyggande arbete. Jag har fått uppgifter om att det är ett stort antal personer som fastnar i ett beroende och det är bekymmersamt.
Vilken är landskapets roll i det hela?
-Vi måste samarbeta på samma sätt som vi gör med med drog- och alkoholproblem. Vi beviljar ett tillstånd och då har vi ett ansvar att det efterlevs. Men Paf måste följa det som står i avtalet. Kanske behövs det strängare regler.
Hur mycket pengar bör satsas på att förebygga spelberoende?
-Det har jag ingen uppfattning om ännu.
Upp i LR?
Är det här något som kommer att tas upp i landskapsregeringen?
-Just nu läser jag utredningar från bland annat Sverige. Men jag kommer säkert att lyfta upp denna fråga i LR så småningom.
Har du någon kontakt med Paf?
-Ja, vi har redan haft några informella möten.
Vilka möjligheter ska det finnas till hjälp för de som är spelberoende?
-Det är svårt att förklara. Det handlar delvis om att få hjälp av sjukvården. Men spelarrangören borde ha något förebyggande tekniskt system, till exempel att man läser en spelares konto, ser nya mönster i spelandet. Då ska personen som har problem fångas upp och ta kontakt. Det är ett moraliskt och ett juridiskt ansvar.
Ålandstidningen