Nästan ett år efter den muntliga förberedelsen inleddes i går huvudförhandlingen i målet om där fem personer åtalas för grovt skattebedrägeri alternativt medhjälp till detta i näthandelsbolaget Cdon Alandia Ab åren 2008-2013. Skatteförvaltningen yrkar även på ett skadestånd på 9.183.080 euro att erläggas solidariskt.
Samtliga svarande bestrider åtalet och yrkar på att skadeståndskravet förkastas eller jämkas.
Bolagets tidigare styrelseordförande Mikael Olander, hans efterträdare Christian Eriksson och styrelseledamoten Daniel Eriksson, samt moderbolaget Cdon Ab:s redovisnings- och ekonomichef Mari-Anne Sowole och logistikchefen Tommy Andersson har enligt åtalet gett skattemyndigheten felaktiga periodskatteanmälningar om moms gällande fördelningen av momsfri skattegränshandel och den momspliktiga distanshandel som skett direkt mellan Sverige och Finland.
Kärnfrågan är ifall dessa personer haft något personligt ansvar för de påstådda skattebrotten.
Kringgått skattereglerna
Vidare hävdar åklagaren Anette Enbacka att varorna levererats från lager i Sverige, att ingen förädling skett på Åland och att transporterna i vissa fall skett direkt från Sverige till Finland, varvid reglerna om skattegränshandel kringgåtts.
– Varorna har förpackats och adresserats i Sverige, någon hantering på Åland har inte skett. Under en period gick godset med flygfrakt från Jönköping till Vanda, därifrån till Åland och sedan tillbaka till Fastlandsfinland. Det åländska lagret var också väldigt litet i förhållande till handelsvolymen. Cdon Alandia har heller inte haft någon personal.
Åklagaren yrkar även på näringsförbud för Christian Eriksson, Daniel Eriksson och Mari-Anne Sowole.
Enligt gärningsbeskrivningen har de svarande eftersträvat ekonomisk vinning och brotten begåtts planmässigt. Genom att bilda ett bolag på Åland och att arrangera transporterna har det utåt getts en felaktig bild av verksamheten. Brottet ska därför som helhet bedömas som grovt.
Som stöd för åtalspunkterna framförs bevis i form av avtal, anmälningar, protokoll och andra dokument.
Har följt lagen
För Daniel Erikssons del hävdar åklagaren att han som styrelsemedlem varit aktiv i etableringen av Cdon Alandia samt att han via bolagen Pectus och Tjudö Markering gett råd om skattegränshandeln.
Advokat Patrik Lindfors som företräder Mikael Olander höll försvarets inledande sakframställan, understödd av en power point-presentation på 75 sidor.
Han konstaterade Cdon Alandia bedrivit sin verksamhet i enlighet med lagen och myndigheternas direktiv, vetskap och godkännande, samt att det skett i enlighet med dåvarande rättspraxis och marknadspraxis.
– Det finns inget uppsåt, de åtalade har agerat varsamt, de har gjort sitt jobb och inte fattat beslutet om den åländska etableringen. Det gjordes av den operativa styrelsen i Modern Times Group (ett mediabolag i Kinnevik-gruppen, red:s anm.) som ägde Cdon Group. Man fattade helt enkelt samma beslut som konkurrenterna, den åländska särställningen gjorde det intressant att verka här.
Staten statuerar exempel
Enligt Patrik Lindfors började de finländska myndigheterna begränsa skattegränshandelns fördelar efter att postorderverksamheten visat snabb tillväxt.
– I grunden var ju skatteundantaget ett politiskt beslut i syfte att gynna det åländska näringslivet och transportnäringen. Det fanns många bolag på Åland med likartad verksamhet, men av någon anledning blev Cdon objekt för myndigheternas angrepp.
– Myndigheterna har underlåtit att utreda ärendet i skälig tid, med följd att skattekravet mot bolaget har preskriberats. Nu försöker man skadeståndsvägen driva in nio miljoner, trots att Tullen återkallade alla sina yrkanden efter sex år och vi har motbevisat de påstådda felen.
Han understryker att det som återstår är en skattetolkningsfråga i ett brottmål, huruvida handeln är skattegränshandel eller distanshandel och framhåller att Tullen och Skatteförvaltningen dessutom oense om vad som gäller.
– Helsingfors förvaltningsdomstol myntade uttrycket ”cirkulerar” varor via Åland i det ärende som avgjordes 2012. Åklagaren har använt ordet flitigt, men faktum är att ingen här vet exakt hur transporterna skett. Ingen av de svarande har haft att göra med detaljerna, bolaget har köpt in logistiktjänsterna via avtal.
Omfattande granskning
Patrik Lindfors hänvisar också till senare rättspraxis där liknande upplägg godkänts, exempelvis av Högsta Förvaltningsdomstolen 2014.
– Vi vet av statistiken att skatteförvaltningen förlorar en stor del av sina ärenden, därför kan en skattskyldig inte förutse hur skattskyldigheten kan komma att bedömas i en domstol.
Han slår fast att Cdon har utrett sin verksamhet efter bästa förmåga, med expertis från Posten Åland som då var landskapsregeringens affärsverk, lokala jurister och rådande rättspraxis.
– Dessutom har Big Four, de fyra ledande revisionshusen i världen varit inkopplade, vilket jag betecknar som unikt. KPMG har reviderat Cdon Alandia, Ernst & Young har granskat momsflödet i verksamheten, Deloitte granskade redovisning och skatter i samband med att Cdon Group avyttrades från MTG och slutligen hade vi PWC som var Nasdaq OMX revisionsbolag vid börslistningen av Cdon. Ingen av dessa hade några anmärkningar, ändå hävdar åklagaren de svarande sysslar med grov brottslighet!
Gynnat ekonomin
Vad gäller myndigheterna påpekar Patrik Lindfors att Tullen godkänt bolagets upplägg från starten och deras granskning 2010 visade rentav att bolaget betalat för mycket skatt. En skattegranskning 2011 ledde inte heller till några anmärkningar.
– Det har varit fullständigt transparent hela vägen och det finns inga krav på förädling på Åland.
När det gäller den biten hänvisar han till Mikael Olanders framställning om e-handelns struktur och strategi.
– Det var aldrig meningen att ha bolaget skulle ha egna anställda, men våra beräkningar visar att Cdon Alandia under åren köpt tjänster på Åland för 15 miljoner euro.
Beträffande de åtalades ekonomiska vinning framförde han att det inte fanns några incentivprogram i företaget.
– Alla hade normal lön. Dessutom utgjorde Åland bara en halv procent av MTG:s hela verksamhet.
Skapat arbetsplatser
Advokat Guy Björkqvist som företräder Daniel Eriksson tog fasta på skatteundantagets tillkomst.
– Åland var en förutsättning för att Finland skulle kunna gå med i EU. Man ville trygga sjöfarten och bevara en livskraftig ekonomi i landskapet, som motvikt till de problem som uppstod med skattegränsen. Både företag och privatpersoner har drabbats av tullbyråkrati, momspålagor och ibland leveransvägran.
Han konstaterade att Cdon Alandias verksamhet ändå skapat sysselsättning.
– Den har inneburit fem till sju helårsarbetsplatser.
Skattegränshandeln utpekas i åtalet ha skett i bedrägligt syfte, vilket Guy Björkqvist kraftigt vänder sig mot.
– Det var ju hela idén med regelverket.
Vidare pekar han på att Cdon kontaktades av Posten Åland redan 2003, bolaget besökte Åland året därpå och då fanns ett helhetskoncept för verksamheten, men innan en expansion ville bolaget ha ett nytt affärssystem på plats.
– Det här var tre år före Daniel Eriksson kom in i bilden, så han kan inte ha något ansvar för etableringen. Dessutom var hans uppdrag att granska logistiken, att se vilka lösningar som var möjliga och praktiska.
Alla bestrider brott
Huvudförhandlingen fortsatte sedan resten av eftermiddagen med de övriga svarandenas sakframställningar, som i stort följde samma linje: brotten bestrids, åtalet bör förkastas, skadeståndsansvaret förkastas eller jämkas och ersättning krävs för samtliga kostnader.
Enligt ombudet Martina Kronström satsade ekonomichefen Mari-Anne Sowole fjolårets semester på att utreda de fakta som myndigheterna inte klarat av på sex år.
– Hon har visat hur bristfällig åklagaren utredning är och det är oskäligt att ens hålla henne kvar i rättegången. Hon har inte haft en bestämmande roll och ingen insyn i den direkta bokföringen på Åland.
Jonny Mattsson