Färre passagerare och fraktenheter reste med Tallink under 2024 och koncernens totalt intäkter uppgick till 785, 8 miljoner euro, en nedgång med 5,9 procent jämfört med 2023. Rörelseresultatet landade på 175,2 miljoner euro och nettovinsten nästan halverades från 78,9 mijoner euro till 40,3 miljoner euro.
I bokslutskommunikén som publicerades på torsdagen pekar rederiet på fortsatt svag efterfrågan och ekonomisk osäkerhet med höga räntekostnader.
”Med tanke på den svåra ekonomiska situationen på alla våra hemmamarknader och den lägsta konsumentförtroendet på ett decennium var förra årets resultat ändå tillfredsställande”, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink, i ett pressmeddelande.
Vid årets slut drev koncernen 14 fartyg, varav tre var uthyrda på charter. Två fartyg är upplagda i väntan på beslut om framtida användning.
”Fartyg måste segla, inte ligga still – fartyg som ligger i hamn under längre perioder genererar enbart kostnader för företaget. En volatil ekonomisk miljö utmanar oss att vara mer flexibla och implementera nya affärsmodeller. I år kommer vi att noggrant följa utvecklingen på våra huvudrutter och leta efter chartermöjligheter för fartyg som för närvarande inte används på dessa rutter”, säger Paavo Nõgene.
Tillväxt på Finska viken
Linjetrafiken mellan Finland och Estland visade dock tillväxt under året, med fler passagerare, fraktenheter och en ruttspecifik intäktsökning på nästan 15 miljoner euro.
”Vi glada över att rutten Tallinn–Helsingfors har återhämtat sig starkt efter krisåren. Vi är också optimistiska när det gäller tillväxt på rutten Paldiski–Kapellskär”, säger Paavo Nõgene.
Koncernens investeringar under 2024 uppgick till 22,4 miljoner euro, varav merparten användes för underhåll och reparationer av fartyg, inklusive tekniska uppgraderingar och renoveringar av passagerarutrymmen, samt investeringar i it-utveckling.
”Ur ett hållbart affärsperspektiv är det viktigt att lyfta fram att vi har minskat vår skuldbörda avsevärt. Återbetalningen av 87 miljoner euro i lån under 2024 är en anmärkningsvärd prestation som bidrar till stabilitet i vår kärnverksamhet”.
AS Infortar, huvudägare i AS Tallink Grupp, ökade under året sitt ägande från 46,8 procent till 68,5 procent genom ett frivilligt uppköpserbjudande. Trots att AS Infortar nu är majoritetsägare är avsikten att Tallink ska fortsätta som ett börsnoterat bolag, skriver man i kommunikén.
Styrelsens förslag är att sex cent per aktie delas ut till aktieägarna, totalt 44,6 miljoner euro.