Egenföretagaren Niklas Fabritius anlitas som projektledare för stora byggprojekt. Mycket stora. Icon of the Seas-stora.
Under två års tid har han arbetat med det som nu är världens största kryssningsfartyg, med en inre volym på drygt 250.000 GT, där GT är en förkortning av engelska ”gross ton”. Viking Lines fartyg Graces motsvarande volym är knappa 60.000 GT, säger han.
Han har varit projektledare för vattenparken och specialprojekten på Icon of the Seas, det vill säga för sådant som inte är normalt fartygsbyggande. Till exempel lekparker, karuseller, bungyhopp och berg- och dalbanor.
– Ofta jobbar man med många företag som inte har byggt marint förut. Då gäller det att integrera deras produkter med fartyget, säger han.
Allt börjar med ett koncept och ett team som tar fram en idé. För Icon of the Seas var tanken ”den största vattenparken på ett fartyg någonsin”.
Annat som vägs in är att konceptet ska gå att sälja och installera tekniskt.
– Sedan, när det ska förverkligas, kommer jag in, säger Niklas Fabritius.
Tidsramen en utmaning
Till hans uppgifter som projektledare hör bland annat att stå för tidsplaneringen, att se till att lagar och andra regelverk följs och att se till att allt fungerar i fartygsmiljön.
– Om du bygger karuseller behöver du inte samtidigt kunna fartyg. Men det är svårare på ett kryssningsfartyg. Då behövs någon som kan anpassa karusellen så att den följer standard.
Han skriver kontrakt, gör installationsplaner, skriver jobbeskrivningar, ser till att leveranstiderna hålls och står för budgetuppföljningar.
Mitt i allt kan det komma nya idéer som ska förverkligas
– Det kan förändras snabbt. Mitt jobb är att vara en fast punkt som alla kan koppla tillbaka till och att ge stöd där det behövs som bäst för att hela projektet ska slutföras. Det är en projektledarroll. Sedan har jag underprojektledare, arbetsledare, förmän och alla arbetare som jobbar.
Under arbetet med vattenparken på Icon of the Seas var man som mest 130 personer. Totalt på alla Niklas Fabritius projekt på fartyget var man 175 personer.
Det mest utmanade med jobbet är tidsramen, säger han. Mycket ska göras på kort tid.
– Men man löser allt med ett bra team och en ömsesidig respekt för allas del i det.
Fyra G
Det är mycket som är störst på Icon of the Seas. Enligt rederiet stoltserar fartyget bland annat med den största poolen och den största vattenparken till havs.
Kan du beskriva hur stor vattenparken är?
– När fartyget körde ut blev Finland av med sin största vattenpark, sett till mängden banor. De är totalt 624 meter långa.
Har du åkt dem?
– Ja och de är mycket bra, helt annorlunda än vad som funnits tidigare. Vi har redan idéer om hur man kan göra det ännu mer extremt.
Rederiet Royal Caribbean International är redan på gång med systerfartyget Star of the Seas. Men så mycket mer om den saken kan Niklas Fabritius inte säga på grund av sekretess.
Vattenparken på Icon of the Seas har något för alla, säger han. Det finns två rutschbanor där man åker på flottar. Där åker man delvis i ett helt genomskinligt rör som går utanför fartyget. Det finns två banor där man åker på mattor och kan tävla med andra. Sedan finns det ett fritt fall och en så kallad ”drop slide”. Accelerationskraften når upp i fyra G. Det är lite mer än i en rymdraket.
– Det är inte lika mycket som i Formel 1, men det känns ordentligt.
”Som vuxenlego”
De senaste två årens arbete har till stora delar varit förlagt till Åbo, eftersom fartyget har byggts vid varvet Meyer Turku. Men det blir även mycket resande för Niklas Fabritius. Leverantörerna och deras fabriker finns i hela världen. Som exempel planterades 2.600 träd, buskar och blommor till fartygets stora park vid ett varv i Spanien och plantorna kom från en leverantör i USA.
Arbetet inkluderar även möten med koncept- och marknadsföringsteamen, för att säkerställa att det som byggs kommer att sälja bra.
Så vad är det som säljer? Destinationen eller fartyget?
– Det blir mer och mer att fartyget är en destination i sig. Upplevelsen ombord är otroligt viktig.
Icon of the Seas marknadsförs också som ”världens bästa familjesemester”.
Niklas Fabritius har tidigare arbetat med flera andra stora projekt för Royal Caribbean, till exempel på fartygen Oasis of the Seas och Navigator of the Seas.
– På Oasis of the Seas renoverade och byggde vi en helt ny vattenpark från grunden på 56 dagar.
Hur har du blivit så bra på det du gör att du får sådana uppdrag?
– Det är bara att våga ta tag i saker och att göra dem.
Projekt har dessutom alltid intresserat honom.
– Tidigare byggde jag diesel- och gaskraftverk åt Wärtsilä i USA och Mellanöstern. Jag bodde i Jordanien i två år och var med och byggde världens största dieselkraftverk.
Vilken är din drivkraft i arbetet med dessa projekt?
– Drivkraften är att se saker och ting bli klara, fina och uppskattade. Det är lite som vuxenlego, men med en lite större skala på allt.