Den interna digitaliseringen i förvaltningen är det viktigaste området att lägga fokus på, säger Fredrik Karlström. Under året har den nya digitaliseringsenheten inom landskapet bildats och ett digitaliseringsmeddelande ska lämnas till lagtinget i nära anknytning till budgeten.
– Det har finans- och näringsutskottet efterfrågat i två omgångar och vi har insett att det kommer att passa ganska bra att ta den diskussionen i ett separat meddelande under budgeten, säger Fredrik Karlström.
Hur stor är landskapets digitaliseringsskuld efter de kommande åtgärderna?
– Det är det nog ingen som kan svara på, vi vet att det är enorma mängder pengar, kraft och energi som behöver sättas in i att lyfta Åland till rätt nivå och en ny nivå.
Han konstaterar att det är val om två år igen och att digitaliseringen är något som behöver förankras parlamentariskt för att komma framåt.
– Ska jag säga någon siffra så har jag själv nämnt tio miljoner euro per år i tio år. Där någonstans kan vi börja och sedan om tio år tror jag inte att vi är i mål, utan det kommer att komma nya behov och mer pengar som behövs. Det är en enorm bit att satsa på, men om vi inte gör det blir det ännu dyrare.