Smittspårningen på Oasen blev klar på fredagseftermiddagen.
– En patient och en i personalen är provtagna med negativa provresultat, säger Arsim Zekaj, förbundsdirektör för Oasen.
Kommer ni att testa fler ur personalen eller av patienterna?
– All personal som i något skede skulle komma att uppvisa symptom kommer att testas. Det bedöms fortsättningsvis som en lågrisksituation.
Två av Oasens patienter är isolerade. Av personalen är nio personen satta i karantän.
Hur löser ni bemanningen?
– Jag har arbetat med det här hela helgen tillsammans med den operativ ledningen och varit i kontakt med Jeanette Pajunen (hälso- och sjukvårdsdirektör på ÅHS, reds anm). Hon bekräftar att vi kommer att få hjälp med personal från ÅHS och jag är oerhört tacksam för den välvilja hon visat.
Eftersom ÅHS och Oasen är skilda organisationer finns det dock en del juridiska hinder som måste lösas innan Oasen kan få personal från ÅHS.
– Det här måste ske utan förhinder. Jag varnade landskapsregeringen (LR) i mars om att man måste ta höjd för just liknande situationer. Nu finns det inte tillräcklig beredskap avseende personalförsörjningen för om smittan kommer in på kommunsektorns institutionsvård. Jag hoppas att man tar till sig att det är ett skarpt läge nu.
Han menar att läget ändå är ”någorlunda under kontroll några arbetspass framåt”.
– Vi arbetar med resursfrågan, men LR behöver ge beslutsmandat till ÅHS för att de ska kunna överföra personalresurser till oss tillfälligt. LR måste kunna fördela resurserna efter behov även i kommunsektorn i en nödsituation. Det finns inbyggda strukturella sårbarheter i det åländska samhället generellt, med små organisationer och stora rättsliga hinder mellan varandra. I en kris som denna är det ingen gångbar kombination.
Fredrika Fellman