Pensionen är inget som kommer som ett brev på posten när du fyllt 65. I och med ändringar i lagen måste varje enskild person ta ansvar för att pensionen är rätt - och se till att man får tillräckligt med pengar i plånboken.
PENSION År 2005 genomförde den finska staten en reform i pensionssystemet för den privata sektorn. Detta innebar bland annat tre stora förändringar:
att pensionsåldern blev flexibel från 63 till 68 år,
oavlönade perioder som studier och mammaledighet berättigar till pension samt
att pensionen justeras med en livstidskoefficient.
Men det är först nu som de förändringar som togs i bruk då börjar synas, förklarar Åsa Ceder, vd för Pensions-Alandia, och Gunnel Söderlund, avdelningschef för personavdelningen vid Alandiabolagen. De flesta ålänningarna får sin pension från Pensions-Alandia
-Det är nu vi märker att alla inte har förstått förändringarna och därför vill vi gärna informera om dem, säger Åsa Ceder.
Välja pensionsålder
Den flexibla pensionsåldern innebär att personen själv måste söka pension då man vill sluta att arbeta.
-Tidigare, när pensionsåldern var 65 år, skickade vi en anmodan när det var dags för pension. Nu gör vi det först vid 68-års ålder, så om man vill gå i pension vid 63 eller 65 måste man själv söka, säger Åsa Ceder.
Och gör man inte det förlorar man pensionen för de år man inte haft ett arbetsförhållande. Den kan nämligen inte betalas ut retroaktivt.
Unga får mindre pengar
Livstidskoefficienten kommer att börja räknas från år 2009, så det är först nu den är aktuell, säger Åsa Ceder. Den innebär att man lägger till en omräkningsfaktor på pensionen baserat på den förväntade livslängden.
-Hela reformen år 2005 gick ut på att se till att systemet inte kantrar. Att pengarna räcker till alla, säger Ceder.
I och med att vi människor lever allt längre måste pensionsbolagen betala pension en längre tid, vilket gör att kassan sinar snabbare.
-Man räknar med att livslängden ökar ett år varje årtionde. När social- och hälsovårdsministeriet räknar ut koefficienten ser man också till befolkningstillväxten.
I stora drag innebär detta att ju yngre du är desto mindre pension får du eftersom du beräknas leva längre.
-Som exempel minskar pensionen med cirka 17 procent för en som är född 1977. Och för att jag skulle komma upp i full pension skulle jag behöva jobba 17 månader längre än den som går i pension år 2009, säger Åsa Ceder.
Behöver spara själv
Detta leder i sin tur till att unga i större grad behöver pensionsspara privat för att ha en chans att få lika mycket pengar i plånboken när de är pensionärer som när de arbetar.
-Unga behöver veta detta. Ju tidigare de tar tag i det desto mer pengar får de som pensionärer, säger Gunnel Söderlund.
Även de som tidigare har en privat pensionsförsäkring bör se över den, i och med att den är beräknad på pensionen innan man började räkna med livstidskoefficienten.
-För att få reda på hur mycket du kommer att förlora i pension finns det ett enkelt formulär på vår hemsida. Där kan man också begära en förhandsuträkning av pensionen, säger Gunnel Söderlund.
Leva på halva lönen
En privat pensionsförsäkring behöver inte vara så kostsam. Det enda kravet Alandiabolagen har är att man betalar 40 euro per gång. Sen väljer man om man vill betala det en gång i månaden, en gång i året eller kanske en gång i kvartalet.
Pengarna placeras antingen i fonder eller blir räntebärande, beroende på hur man vill ha det.
-Man bör vara medveten om att som pensionär får man bara omkring 50 procent av arbetsinkomsten om man inte sparar själv.
"Orange kuvert"
Från och med i år sker ytterligare en förändring. Alla får under året hem ett brev med anställningsförhållanden och den intjänade pensionen från den privata sektorn. Den offentliga pensionen har ett annat system och arbetsförhållanden från den offentliga sektorn framgår inte i brevet.
-Brevet man får hem är liknande det orange kuvertet som man får i Sverige. Fast här är det blå-vitt, säger Åsa Ceder.
I och med det får varje enskild person samtidigt ett större ansvar, liknande det ansvaret man har när skattedeklarationen kommer hem.
Varje person måste se till att alla arbetsplatser inom den privata sektorn man har arbetat på finns med. Saknas något måste man ta kontakt med pensionsbolaget.
-Det är viktigt att man gör det på en gång. I framtiden kommer bara uppgifter från de fem senaste åren att finnas med, så har man inte rättat de gamla felaktiga uppgifterna då är det försent, säger Ceder.
Kuverten kommer att skickas ut till alla mellan 18 och 67 år och skickas mellan maj och november så att pensionsbolagen har chans att hantera dem. Det innebär att familjemedlemmar kan få sina kuvert vid olika tidpunkter.
Mer ansvar
Dessa ändringar är stora och viktiga för alla att förstå, säger Åsa Ceder och Gunnel Söderlund. Förändringarna innebär att varje enskild individ måsta ta ett större ansvar för sin pension.
-Ingenting görs ju för att vi pensionsbolag ska bli rikare. När det är lagstadgade pensionsförsäkringar får man inte gå med vinst. Allt överskott går till våra kunder.
-Men det är vi som konfronteras när kunderna får en lägre pension än vad man förväntat sig. Därför är det viktigt att se över sin pension i god tid, säger Åsa Ceder.
FAKTA: REFORMEN I STORA DRAG
I och med reformen måste du själv se till och ta ansvar för din pension i högre utsträckning. Här är några saker du behöver tänka på:
1. Nu måste du själv söka pension om du tänker pensionera dig innan 68-års ålder. Det sker inte automatiskt längre.
2. Dagens unga får mindre pension den dagen de pensionerar sig eftersom de beräknas leva längre. Att pensionsspara privat kan vara ett alternativ för att väga upp det.
3. Har man en privat pensionsförsäkring är det läge att se över den eftersom den lagstadgade pensionen sjunker på grund av den nya livstidskoefficienten.
4. I år får alla mellan 18 och 67 år ett pensionskuvert hem med posten. Där har man som enskild person ansvaret att se till att uppgifterna är rätt. Det liknar systemet med skattedeklarationen.
Matilda Andersson