Rederierna tjänar stora pengar på försäljningen av snus, som kostar dubbelt så mycket iland.
På Eckerölinjen går diskussionerna heta om hur man ska rädda snuset när snuslagen träder i kraft på måndag. Slopandet av snusförsäljningen skulle kosta rederiet miljonbelopp.
Fakta
Tullbestämmelser om snus
Införsel av tobak till Sverige är begränsat till 200 cigaretter enligt tullbestämmelserna. Regeln gäller dock inte för snus som klassificeras som livsmedel och där saknas mängdbegränsning.
Om värdet på det inköpta snuset överstiger 1.700 svenska kronor blir man skattepliktig. Det är upp till köparen själv att tulla in sina varor när man stiger av färjan. Färjpersonalen har ingen skyldighet att begränsa inköpen.
Snuset får dock enbart användas för privat bruk och får inte säljas vidare.
SNUS På måndag träder det generella snusförbudet i kraft, den innebär att snus förbjuds på åländskt område.
När lagtinget antog lagen konstaterades det att det är upp till rederierna själva om de vill sälja snus på svenskt vatten eller inte. Men det är på egen risk för rederierna och det kan komma att stå dem dyrt beroende på hur lagarna tolkas. Svenskflaggade fartyg berörs däremot inte.
Risktagningen är något man för fullt diskuterar på Eckerölinjen, tillsammans med alternativet att flagga svenskt, allt för snusets skull.
- Vi ser på olika alternativ och diskussionerna i ledningen är livliga. Innan måndag ska vi vara närmare ett beslut, säger Tomas Karlsson som är operativ chef på Eckerölinjen.
En miljon per år
Vid årsskiftet trädde en ny tobaksskatt i kraft i Sverige som höjde snuspriserna och skillnaden i pris ombord och iland är stora. På en av Pressbyråns butiker i centrala Stockholm kostar en dosa General portionssnus 41 kronor. I taxfreen på Eckerölinjen kostar samma snusdosa 19 kronor och i taxfreen på Viking Line 23 kronor.
Förtjänsten är alltså stor för snusköparen. Vilka färjor som säljer och vilka som inte säljer snus blir ännu viktigare.
Hur mycket pengar handlar snusförsäljningen om för Eckerölinjen?
- Själva snusförsäljningen är en sak men till det tillkommer all annan försäljning som man förlorar om kunder väljer ett annat rederi. Vi har uppskattat inkomstbortfallet till en miljon per år om snuset försvinner. Dessutom tillkommer riskerna att en större grupp där någon snusar väljer ett annat ressätt, säger Tomas Karlsson.
Största konkurrenten till Eckerölinjens turer är förstås svenskflaggade Ålandsfärjan som har fritt fram att sälja snus.
- Konkurrensen blir väldigt sned och vi kan inte arbeta på lika villkor, säger Tomas Karlsson.
Betyder det att utflaggning ligger nära till hands?
- Vi ser på alla olika bitar och möjligheter men inget är bestämt. Svenskflaggning innebär att man helt säkert är på rätt sida om lagen. Ett snusförbud ger ett stort inkomstbortfall, vi ser på det med stort allvar.
Vad gör ni på måndag, är det färdigsnusat då eller säljer ni slut på lagret först?
- Om vi kommer att sälja snus om en vecka eller en månad kan jag inte säga i dag.
Även Viking sörjer snuset
Vissa av Viking Lines fartyg får fortsätta sälja snus, som svenskflaggade Ålandsfärjan. Men Isabella, Gabriella och Mariella som går på Helsingfors och Åbo är finskflaggade.
- I den hårda konkurrenssituationen där man får kämpa om varje slant är allt som urholkar lönsamheten negativt. Konkurrensen gentemot Tallink och Silja snedvrids när vi inte längre kan sälja snus på vissa rutter medan de fortsätter, säger vice vd Boris Ekman.
Är snusförsäljningen viktig för Viking Line?
- Många svenskar snusar och även en hel del finländare. Det är en viktig komponent i vårt taxfree-utbud tillsammans med våra övriga produkter.
Är det aktuellt med utflaggning av fler fartyg med snuset i åtanke?
- Det är en stor operation att flagga ut de finskflaggade fartygen och inget vi diskuterar nu. Men en österbottning som åker till Stockholm kan så klart välja ett annat rederi för att få köpa snus, vi måste bevaka den frågan. Utflaggningar drabbar det åländska samhället med minskade intäkter och är verkligen beklagligt för Åland, säger Boris Ekman.
Snusrallyt väntas tillta
Den organiserade snussmugglingen förväntas bli ännu större i år, sedan tobaksskatten höjdes vid årsskiftet i Sverige. Svenska tullen har gjort stora tillslag där hundratals kilo snus beslagtagits. Men de flesta kommer undan.
SNUS Skillnaden på snuspriserna iland och ombord är så stor att man kan försörja sig på snussmuggling. Det konstaterar Mikael Lindgren som är chef för svenska tullens gränsskyddsavdelning.
- Innan nyår gjorde vi två beslag på sammanlagt närmare 500 kilo snus. Ett beslag slutade med en biljakt i Grisslehamn där föraren till slut stannade sin minibuss och sprang ut i skogen. Ett sådant beteende känner jag snarare igen från narkotikasmugglare.
Det är inte några snusköpare som handlar för privat bruk och till sina kompisar. Det är organiserat, säger Mikael Lindgren.
- Vi har klara indikationer på att snuset säljs vidare till tobaksbutiker i Sverige. Snussmugglingen slår ut de tobakshandlare som håller sig inom lagens ramar och det är helt klart ett problem för samhället.
Smugglandet kan öka mer
Tomas Karlsson som är operativ chef på Eckerölinjen ser beslagen vid nyår som brister i rederiets rutiner.
- Vi försöker samarbeta med tullen och ha koll på vilka sätt man använder sig av för att fuska. Vi har även på eget initiativ satt in en övre gräns på 10 stockar snus per resa, trots att lagen inte kräver det.
Beslagen innan nyår är ovanliga händelser, tullens spaningsuppdrag misslyckas ofta eftersom smugglarna låter bli att gå iland när de ser kontrollerna. Gränsskyddsavdelningen lägger inte heller ner särskilt stora resurser på snuset, det är narkotikasmuggling som alltid står i fokus.
- Större prisskillnader i land och ombord på färjorna sedan nyår kommer helt klart att få smugglandet att öka. Det är en god förtjänst och en liten risk för att åka fast, säger Mikael Lindgren.
Ålandstidningen