Nyutexaminerade är ofta osäkra på vad de kan kräva på arbetsmarknaden. Särskilt kvinnorna hamnar i kläm. Därför planerar Studentkåren på Högskolan på Åland en rad seminarier för att rusta studenterna bättre.
Tidigare artiklar
Löneskillnader en fråga om självförtroende (12.2.2008; Nyheter)
Högutbildade kvinnor största löneförlorarna (12.2.2008; Nyheter)
Höj din lön!
Innan förhandlingen:
– Arbeta på din självkänsla. Utmana dig i nya situationer och träna dig på att ta ordet och kliva fram. Det finns vägledningsböcker att stärka självkänslan, en del kan hjälpa en bit på vägen, men känner du dig osäker kan terapi eller psykologhjälp vara en bättre lösning.
– Rannsaka dig själv. Lista dina styrkor och svagheter. Under förhandlingen är det viktigt att ta upp det du är bra på, för fram goda egenskaper som kan hjälpa dig i jobbet. Fundera också kring eventuella svagheter som kan ha betydelse.
– Undersök lönenivån på området. Vad är snittet? Vad får andra med liknande ansvarsuppdrag? Diskutera med fackliga förtroendemän, med din omgivning och med en vän som är bra på att löneförhandla.
– Läs på om företagets situation. Handlar det om ett toppjobb är det extra viktigt att försöka se vad som kan förväntas av dig. Väntar de sig hårda nypor för att reda i en krisande ekonomi eller kreativt tänkande för att skapa nya idéer?
– Bestäm dig. Vilken lön vill du ha? Hur motiverar du det? Sätt en minimigräns och lägg budet högre. Klargör för dig hur mycket du är beredd att kompromissa.
– Träna dina argument mot en kompis. Det kan kännas konstlat, men det är ett bra sätt att få respons på det egna beteendet.
– Boka in en tid där du och arbetsgivaren inte är stressade eller riskerar att bli avbrutna. Ett tips är att förhandla efter ett lyckat projekt eller när företaget går bra.
Förhandlingen:
– Slappna av. Du har rätt att försöka tala för din sak.
– Presentera konkreta argument för varför du förtjänar lönen. Redogör för dina förtjänster, vad du har presterat, hur du har utvecklats och vad ditt värde är för arbetsplatsen.
– Se chefen rakt in i ögonen när du lägger ditt bud. Vik inte undan med blicken. Vänta ut chefens svar. Du vet vad du vill. Visa det!
– Lyssna in arbetsgivaren och ställ frågor runt argumenten, det kan ge nyttiga lärdomar inför framtiden. Du lär dig vad chefen värderar när lönen sätts.
– När det känns som att ni är överens: Gå igenom alla fakta och att ni har samma bild av uppgörelsen. Se till att få överenskommelsen skriftligt.
– Kör ni fast? Be om ett nytt möte så att båda parter kan tänka igenom situationen.
Tre fel:
– Håll din privatekonomi utanför förhandlingen. Även om du har dyra lån är det inte arbetsgivarens ansvar att lösa.
– Ställ inte ultimatum om du inte har ett annat jobberbjudande på gång.
– Jämför dig inte med enskilda kollegor. Kanske finns okända skäl till deras högre lönenivå.
LÖNER - Det är skrämmande att kvinnor med hög utbildning har såpass mycket lägre lön än en man med motsvarande bakgrund, säger Pia Fredriksson som är studentkårens ordförande.
Hon läser företagsekonomi på Högskolan på Åland och har tidigare varit verksam inom Åbo studentkår. Där fanns en riklig aktivitet med seminarier och föreläsningar för att förbereda studenterna inför inträdet på arbetsmarknaden.
- Jag har saknat det på Högskolan på Åland och vet att många studenter efterfrågar mer information och träning, säger hon.
Därför har hon nu en idé om att starta upp liknande seminarier på Åland.
- Där skulle vi ta upp olika teman som att stärka studenters självförtroende, berätta vilka krav man har rätt att ställa och ta upp förhandlingsteknik.
Planen är att bjuda in utomstående experter som föreläsare. Nyligen har andra studentaktiva också framfört ett önskemål om en mässa där studenterna ges möjlighet att träna sig på anställningsintervjuer.
- De skulle då kunna få en professionell bedömning av hur de klarar sig och råd kring hur de ska förbättra sitt beteende, berättar Pia Fredriksson.
Arbetsgivaren har ansvar
Om pengar kommer hoppas kåren kunna dra igång seminarierna till hösten. Men enligt Pia Fredriksson behövs fler åtgärder.
- Högskolans uppgift är att förbereda studenter inför arbetslivet. Därför borde det ingå i varje utbildning att man lär sig hur man söker jobb och hur man går till väga för att göra ett bra intryck, säger hon.
Hon tycker att sådana kurser borde tas in så tidigt som möjligt under utbildningen så att studenten har en möjlighet att förbereda sig längre inför det som väntar.
Men hur mycket ansvar kan läggas på den enskilda att uppnå en jämlik lön?
- Naturligtvis har du som privatperson bara en del av ansvaret. Men på Högskolan utbildas också framtida arbetsgivare. Arbetsgivaren har ett ansvar att se till att kvinnor inte diskrimineras genom lönen eller i tillsättning av tjänster. Utbildning är en bit på vägen mot målet.
"Inte bara fråga om löneförhandling"
Högskolans rektor Agneta Eriksson-Granskog håller med om att skolan skulle kunna göra mer för att stärka kvinnornas chanser på lönemarknaden.
- Det är uppenbart att det finns väldigt mycket att göra när kvinnors löner släpar efter trots att de har utbildning på samma nivå. Redan i dag arbetar vi för att motivera kvinnor och män i samma grad, men vi har all anledning att fundera vidare på vad vi kan göra, säger hon.
Hon tillägger att det vore intressant att ta upp frågan till diskussion med eleverna.
- Men det är inte bara en fråga om att löneförhandla. Det finns forskning som visar att en kvinna får färre jobberbjudanden som leder till högre lön än män med motsvarande utbildning.
- Därför är det viktigt att uppmuntra kvinnor att tacka ja till de erbjudanden som kommer. Får man till exempel ett vikariat som chef ska man ta det, säger hon.
Bara i sin tjänst ser hon ett resultat av att kvinnors kompetens värderas lägre.
- När vi har lediga tjänster kommer en uppsjö med högutbildade kvinnliga sökande. Det tycks svårt för dem att avancera. Därför behövs det också ett genomgripande attitydarbete bland arbetsgivarna. För alla företag vinner på mångfald i sina ledningar. Blandade erfarenheter är viktigt. Jag tror att företagsledningarna är på väg att inse det, även om det går långsamt, säger hon.
Ta inte misslyckandet personligt
– Samhällets strukturer gynnar männen på lönemarknaden. En kvinna ska därför inte ta ett misslyckande personligt.
Det säger fackorganisationen FFC:s representant på Åland Henrik Lagerberg.
LÖNER – Kvinnor överlag borde värdera sitt arbete högre, kommenterar Henrik Lagerberg de höga löneglappen mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden.
Samtidigt vill han poängtera att det inte är tillräckligt för att uppnå en förändring. – Det är inte lätt att träna sig till ett självförtroende, självklart går det, men för många är problemen så djupgående att generella råd inte fungerar, säger han.
Enligt honom är huvudproblemet fortfarande på rekryteringsnivå. Makten skapas genom informella nätverk män emellan. – I de här informella samlingarna ingår manliga journalister, politiker och näringsliv. Men kvinnorna har inte tillträde.
Han menar att de manliga nätverken är starkare än de kvinnliga. – På så sätt jobbar makten osynligt, män tillsätter varandra. Men finns det inte risk att kvinnorna tappar motivation om man beskriver dem som chanslösa? – Nej, snarare är det en hjälp. Ratas en kvinna för en chefspost behöver hon inte ta det personligt. Hon kan se att det handlar om mekanismer, inte om brist på kompetens eller att hon inte skulle duga.
”Alla har ansvar att agera”
Henrik Lagerbergs medicin mot lönegapet och för fler kvinnliga chefer är kvotering. Enligt honom är det enda sättet att bryta strukturerna.
– Vi har sett att det har gett kompetenta kvinnor en chans att ta plats inom politiken. Om inte näringslivet snart uppnår förändring måste samhället göra något. Det behövs en attitydförändring och den kommer inte av sig själv.
Dessutom menar han att att arbetet att stärka kvinnors självförtroende måste genomsyra hela samhället.
– Vi är traditionsbundna och konservativa på Åland, för att bryta diskrimineringen måste vi börja redan på dagis. Barnen har allt att vinna på att pröva på aktiviteter över könsgränserna.
Slutligen har männen också ett ansvar i privatlivet enligt Henrik Lagerberg. – Delad föräldraledighet skulle på sikt bekämpa det mönster som gör att en kvinnas attraktivitet på arbetsmarknaden minskar när hon får barn, bedömer han.
Tone Nordling