I Vikingaåsens skola och i Kyrkby högstadium äter man numera sej i stället för torsk.
Detta beslutade ekonomiföreståndare Magnus Jansson efter beskedet om torskens utrotningshot.
Flera restauranger har fattat samma beslut.
FISK Allt fler väljer bort torsken. I en undersökning som TV4 gjorde i början av februari valde en tredjedel av de tusen tillfrågade att inte äta torsk.
Foto: Sebba S?g?
Att man väljer bort torsken är för att den klassas som utrotningshotad. Världsnaturfonden har gett torsken gult ljus, vilket innebär att den är utrotningshotad men att det är okej att äta den ibland. Rött ljus betyder att man absolut inte ska äta den och grönt att fisken inte är hotad alls.
Väljer sej i stället
Även på Åland märks torskdebatten. Magnus Jansson, ekonomiföreståndare på Vikingaåsens skola och Kyrkby högstadium, har beslutat att inte köpa in torsk till skolmaten längre.
-Flera restauranger i Stockholm har gjort samma sak. Torsken minskar och då är det bra att låta den få en andningspaus och låta den återhämta sig, säger han.
I stället har han köpt in sejfilé. Beslutet fattades för en liten tid sedan då han gjorde matschema för de kommande sju veckorna.
-Jag tog upp det med ledningen och frågade vad de tyckte. De ansåg att vi kunde ha kvar torsken så länge den fanns att köpa. När jag sedan fick prislistan beslutade jag att ändå välja bort den.
Torskens pris har nämligen stigit och i dag är den väldigt mycket dyrare än sejen. Det var också en orsak till Magnus Janssons beslut.
Sparar 100 kilo torsk
Skolbarnen har hittills inte haft något att invända mot att det serveras sej i stället för torsk.
-De tycker att fisken är jättejättegod. Den enda skillnaden är ju att sejen är lite mörkare än torsken, men det är inget man märker om man inte vet det.
I och med beslutet sparar Vikingaåsens skola och Kyrkby högstadium omkring 100 kilo torsk per gång de äter fisk. Och det är oftast en gång i veckan.
-Vi lagar mat åt 750 elever, så det är stora mängder, säger Magnus Jansson.
Han hoppas att flera uppmärksammar torskens utrotningshot och väljer annan fisk i stället.
-Jag äter sällan torsk själv också. Och då är det bara om jag råkar få det på näten. Då slänger jag inte tillbaka den, eftersom den oftast dör när den fastnar i ett nät.
Bojkott i restauranger
Flera restauranger som Ålandstidningen har ringt runt till har också valt bort torsken. På restaurang Pommern tog man beslutet efter att rapporterna om utrotningshotet kom.
-Man måste ju anpassa sig och välja annan fisk, säger Roger Grönroos, köksansvarig.
Oftast blir det lax eller forell de serverar i stället.
Förutom utrotningshotet spelar även kostnaderna in, säger Roger Grönroos, och menar att torsken är väldigt dyr. Samma sak säger Albert Hovi, krögare på Seagram i Föglö:
-Torsken har blivit en lyxfisk. Men vi serverar den aldrig. Vi har bara lokala fiskar så som sik, abborre, strömming och forell.
På restaurang Rusell i Eckerö har man heller aldrig haft torsk på menyn och på Nautical är det sällan de serverar torsk.
-Det är max ett par gånger i året och då väljer vi odlad torsk, säger krögare Niklas Kronhed.
På hotell Arkipelag serveras det annan torsk än den utrotningshotade Östersjötorsken, de gånger man serverar torsk.
Liten försäljning
Även bland privatpersoner kan man märka en skillnad. Butikerna har sett tendenser av att allt mindre mängd torsk säljs. Vad det beror på är dock oklart.
-Jag har en känsla av att försäljningen minskar, men å andra sidan är torsken dyrare än Alaskan Pollock som det går åt mest av, säger Ronny Isaksson, butikschef på Sparhallen.
Samma sak säger man på Mathishallen:
-Den frysta torsken har ett riktigt högt pris och det är väl en följd av att det inte finns så mycket, säger Catarina Söderbäck, vice butikschef vid Mathishallen.
-Om det är priset eller utrotningshotet som är orsaken till minskningen är därför svårt att säga, säger Ronny Isaksson.
Vid Mattssons i Godby har man inte märkt någon skillnad i försäljningen.
Matilda Andersson