Finlands nya barnskyddslag träder i kraft på Åland till sommaren.
- Det är jättebra. Lagen ger barn, familjer och dem som jobbar med de här frågorna större rättssäkerhet, säger Helena Wachowiak, avdelningschef för barnskyddet i Mariehamn.
POLITIK Landskapsregeringen (LR) föreslår att den nya barnskyddslag som trädde i kraft i riket den 1 januari i år antas som blankettlag på Åland.
I lagen preciseras kommunernas skyldighet att ordna barnskydd men samtidigt förskjuts tyngdpunkten i barnskyddsarbetet till mer förebyggande arbete och till öppna stödåtgärder.
- Kommunerna blir skyldiga att ordna stöd till familjer som behöver hjälp. Ett omhändertagande är ju alltid ett misslyckande, säger Helena Wachowiak.
Tre för omhändertagande
Om ett omhändertagande ändå måste göras ska tre tjänstemän vara involverade. Två ska bereda ärendet, en tredje, ledande tjänsteman fattar beslutet.
I små kommuner i Finland har man löst detta med hjälp av ambulerande socialarbetare som är sakkunniga inom barnskydd. För Ålands del anser LR att kommunerna antingen kan anställa fler socialarbetare, ha ambulerande socialarbetare, samarbeta över kommungränserna eller bilda barnskyddsdistrikt. Bedömningen är att det totala antalet socialarbetare i kommunerna räcker för att organisera arbetet enligt lagens krav.
Expertgrupp ska finnas
Lagen förutsätter också att det finns en expertgrupp för barnskyddet. Den kan vara gemensam för flera, eller Ålands alla kommuner.
Helena Wachowiak påpekar att det redan finns en expertgrupp, Barnahusgruppen, som alltid ska kontaktas då våld mot barn uppdagas.
- Barnahusgruppen kan kanske vara den expertgrupp som lagen förutsätter.
I gruppen ingår polis, åklagare, läkare, psykiater, Tallbackens föreståndare och representanter för socialkansliet i berörd kommun.
Föra sin egen talan
I den nya barnskyddslagen stärks barnets medinflytande. Barnets önskemål och åsikter ska utredas och beaktas. Ett barn som fyllt tolv år har vid sidan av vårdnadshavaren rätt att föra sin egen talan i ett barnskyddsärende.
Den nya lagen sänker också tröskeln för att göra en barnskyddsanmälan samtidigt som anmälningsskyldigheten utvidgas. Skyldiga att göra anmälan är inte längre bara anställda inom social- och hälsovården, skolan, polisen och församlingarna. Också bland annat anställda inom ungdomssektorn och privata sektorns serviceproducenter är enligt lagen skyldiga att anmäla misstänkt brott.
LR räknar med att den nya blankettlagen om barnskydd kan träda i kraft senast till sommaren.
Möts om planerade barnskyddsjouren
BARNSKYDD På torsdag nästa vecka, den 24 januari, samlas beslutsfattare från alla åländska kommuner för att få information om den planerade barnskyddsjouren som i kommunförbundets regi planerats sedan 2006.
En gemensam barnskyddsjour anknyter inte direkt till den nya barnskyddslagen.
- Tanken med den är att det alltid ska finnas någon som kan rycka ut vid behov, säger stadens barnskyddschef Helena Wachowiak.
Nio kommuner har hittills sagt ja till att medverka i jouren. (kö)
Kerstin Österman