Det var under förra året man började inse att Ålands ungdomsförbund behövde en förnyelse, säger verksamhetsledare Helén Österlund.
– Vi måste göra om vårt arbete och hur vi når ut till våra medlemsföreningar. Vi kan inte jobba som förut, efter vad vi tror att föreningarna vill att vi gör, utan vår nya plan har varit att fråga dem vad de vill.
Responsen från medlemsföreningarna ute i kommunerna var inte så stor, säger hon. Men man har försökt beakta de synpunkter som kom fram.
– Vi vill också hjälpa våra medlemsföreningar att få ut information till sina ungdomar. Vår relation ska gå båda vägar, säger Anna Dahlgren, förbundets projektkoordinator.
Når ut via sociala medier
Ett annat fokus för Helén Österlund och Anna Dahlgren har varit att uppdatera Ungdomsförbundets profil. Bland annat har man tagit fram en ny logga och satsat på synlighet på sociala medier.
– Vi vill få kontakt med ungdomar och unga vuxna för att höra vad de vill göra. Genom sociala medier kan vi kartlägga det lättare, det funkar inte längre att gå till skolorna och lämna papperslappar, säger Anna Dahlgren.
Ett uttalat mål just nu är att bli aktivare bland annat på Instagram. Både Helén Österlund och Anna Dahlgren säger att de ser ett generationsskifte, genom Instagram når de en helt annan målgrupp än via Facebook, där man lättast kommer i kontakt med föräldrar. Båda är viktiga, säger de.
– Vi kan lägga upp en händelse på Instagram med små frågor och snabbt få svar. Unga har vanan inne att kolla dem och det går snabbt för dem att svara, säger Anna Dahlgren.
Vill bli mer aktiva
Ungdomsförbundet håller i trådarna för Bentes sommarteater och är med och arrangerar sångtävlingarna Deluxe och Vokalisten. Dessutom anordnar man teaterläger på somrarna.
– Vi försöker bli ett mer aktivt förbund. Just nu sätter corona lite käppar i hjulen, men vi hoppas på att kunna ordna fler fysiska träffar. Nu när vi inte kan träffa så många och mycket står still har vi ändå försökt fokusera på att planera för framtida evenemang, både för egen del och sådant vi kan erbjuda våra medlemsföreningar, så att vi sedan kan ”hit the ground running”, säger Helén Österlund.
En utmaning som förbundet står inför är att utveckla ett bättre samarbete mellan kommunerna och deras ungdomsföreningar.
– En del föreningar har ett strålande samarbete med sina kommuner, men behoven är väldigt olika, säger Anna Dahlgren.
– Vi vill öppna upp en dialog mellan våra medlemsföreningar och kommunerna. De traditioner som finns i föreningarna är jätteviktiga, men man behöver också få in ny verksamhet för att få föreningarna att överleva och kunna locka aktiva medlemmar.
”Det här jag vill göra”
Helén Österlund började jobba för Ungdomsförbundet för två år sedan och är verksamhetsledare sedan ett år tillbaka.
Anna Dahlgren har varit anställd på förbundet en månad. Hennes bakgrund är grafisk formgivare, kommunikationskoordinator och jobbade senast inom kundservice på Optinova.
– Jag slutade där för att studera till socialpedagog med inriktning på ungdomar, men så dök annonsen för det här jobbet upp och kände att det ju är det här jag vill göra. Utbildningen får vänta, säger Anna Dahlgren.
Fredrika Fellman