Landskapsregeringens (LR) förslag till nytt andelssystem för landskapets kommuner har vållat debatt under lång tid. Dels för besparingen på runt 4 miljoner euro totalt i systemet, dels för omfördelning mellan kommunerna inom detsamma.
Gårdagens debatt i lagtinget var inget undantag. Veronica Thörnroos (C), som reserverade sig mot majoritetens betänkande i finans- och näringsutskottet, ledde kritiken mot det nya systemet.
– Centern anser att systemet ska möjliggöra en basservice som är likvärdig över hela Åland.
Det menar hon att det nya systemet inte gör, utan i stället tvingar flera kommuner till åtgärder för att klara ekonomin.
– För ett stort antal ålänningar väntar nu skattehöjningar. Kumlinge tappar 156 euro per invånare, Geta 673,80 euro. Var ska Getaborna få tag i de pengarna? frågade Veronica Thörnroos.
Tage Silander (MSÅ), ordförande i finans- och näringsutskottet, reagerade på att Veronica Thörnroos menade att Mariehamn och Finström skulle få mer pengar efter systemskiftet.
– Det beror nog på vilka siffror man använder. Använder man siffrorna i lagförslaget ser man att Mariehamns andelar minskar med 7,3 procent.
Runar Karlsson (C) höll med om att staden får mindre pengar, men att Mariehamns minskning är betydligt mindre än många andra kommuners.
– Föglö och Saltvik får minus 30 procent, Sund minus 20, Geta minus 25. I Föglö drar man ned dubbelt mot vad fiskodlingen ger kommunen – 400.000 euro. Om sanningen ska fram innebär det här att det blir en försämrad service.
Runar Karlsson menade att det är svårbegripligt att LR drar ned så hårt på andelarna till kommunerna när landskapets ekonomi går bra.
– Antagligen är det här det viktigaste lagförslaget den här mandatperioden. Aldrig någonsin har LR dragit ned så mycket för kommunerna. Aldrig någonsin har landskapet fått in så mycket skatteintäkter som i dag. Det är beklagligt att det här sker när vi har det gott ställt.
Runar Karlsson ställde frågan om varför LR gör neddragningen i andelssystemtet flera gånger under debatten, men utan att få svar från någon av de närvarande ministrarna, vilket uppmärksammades av Harry Jansson (C).
– Det känns som att vi talar för döva öron. Det som jag oroar mig mest över är Kommunernas socialtjänst. Jag ser det som att regeringen vill hindra de frivilliga initiativen som finns med KST.
I ett försök att förhala processen yrkade Stephan Toivonen (ÅLD) på att behandlingen av lagförslaget skulle bordläggas till den 6 november. Men den finten gick inte majoriteten på. I stället beslöts att förslaget skulle behandlas på ”nästa plenum”, vilket hölls åtta munter efter att gårdagens ordinarie plenum avslutats.
Under omröstningen yrkade Veronica Thörnroos dels på att lagförslaget helt skulle förkastas, dels att en kläm skulle tillfogas utskottets betänkande med lydelsen: ”att lagtinget uppmanar landskapsregeringen att i skyndsam ordning inkomma med ett nytt lagförslag där de regionalpolitiska särdragen beaktas så att den lagstadgade basservicen tryggas på hela Åland”.
Lagtinget röstade för LR/utskottet med röstsiffrorna 14–11 i båda omröstningarna. Fem ledamöter var frånvarande.
Jonas Bladh