Ålandstidningen har skrivit om budgetförslaget i flera tidigare artiklar. Staden väntas göra ett underskott på 10,4 miljoner euro, vilket enligt stadsdirektör Arne Selander främst beror på två saker: dels en ”rytmstörning” som orsakats av vårdreformen i Finland och som innebär att mer kommunalskatt redovisas i år och mindre nästa år, dels en prognos om generellt sjunkande skatteintäkter.
Stadsstyrelsen tog upp stadsdirektörens budgetförslag i torsdags och man beslutade om ett antal förändringar.
En förändring som nu läggs fram för stadsfullmäktige gäller ett par punkter i listan över långsiktiga utvecklingsprojekt i Mariehamn. För det första föreslås att det planerade arbetet med att ta fram delgeneralplaner för Svinö holme och Styrsö ska strykas från listan för 2024.
– Det konstaterades att det inte finns någon jättestor majoritet i stadsstyrelsen för att förverkliga de planerna i det här skedet. Några är tydligt emot och dessutom finns det en del oklarheter. I stället beslöt vi att det ska tas fram ett strategiskt markpolitiskt program, säger stadsstyrelses ordförande Ingrid Zetterman (Lib).
Det markpolitiska programmet ska utarbetas för att möjliggöra inflyttning och byggande i Mariehamn på lång sikt, där även frågorna om Svinö och Styrsö ska hanteras.
För det andra föreslår stadsstyrelsen att tidsplanen för projektet ”Storgärdan strand” ska tidigareläggas så att ett utkast till stadsplan tas fram 2024 i stället för 2026 och så att stadsplanen godkänns 2025 i stället för 2027.
– Det handlar om att prioritera de områden där vi tror att det är lite enklare att komma framåt med en planering, säger Ingrid Zetterman.
Arrende till 2031
Storgärdan strand är området mellan Östernäsvägen och Slemmern, där Övernäsgården, Gröna uddens camping och småbåtsvarvet Nord-Marin arrenderar mark av staden. Övernäsgårdens arrende löper ut 2031. De andra verksamheternas arrenden sträcker sig ända fram till 2045. En planering skulle därför troligtvis i första hand gälla området där Övernäsgården ligger, enligt stadsarkitekt Dominicus Björkstam.
– Tanken är att det ska finnas en färdig plan på ett bostadsområde när arrendeavtalet går ut, säger han.
Att man vill starta tidigt med planeringen beror på att stadsplanebeslut ofta blir föremål för besvär, vilket kan leda till flera års fördröjningar.
Det finns redan en del skisser gällande området där Övernäsgården ligger, vilka gjordes innan Dominicus Björkstam tillträdde som stadsarkitekt. Nu ska han bedöma om de fortfarande känns aktuella.
Om även områdena där småbåtsvarvet och campingen ligger ska ingå i planen låter han vara osagt.
– Men vanligtvis när man man tar ett mindre område i beaktande måste man även titta på effekterna för de omkringliggande områdena.
Pengar till språkstöd
Stadsstyrelsen föreslår också att bildningsnämnden ska få mer pengar nästa år. Det handlar bland annat om 80.000 euro för att prioritera tidiga stödinsatser som språkstöd och talterapi inom barnomsorg och skola. Dessutom föreslås 110.000 euro extra med anledning av ett tillfälligt högt elevantal i stadens skolor. Den summan ska gå till sådant som extra städning och materiel.
– Stadens skolor och daghem har just nu ovanligt mycket barn. Man måste budgetera efter det faktiska antalet elever, säger Ingrid Zetterman.