De nordiska länderna är några av väldigt få som ännu inte infört rekommendationer eller bestämmelser om munskydd för att minska spridningen av coronaviruset. Men nu tycks det som att den nordiska linjen faller.
I fredags gick danska Sundhedsstyrelsen, landets motsvarighet till THL, ut med rekommendationen att använda munskydd i kollektivtrafiken om det är mycket folk och avstånd inte kan hållas.
Och redan i början av den här veckan kan THL komma med samma uppmaning. Detta enligt Mika Salminen i en intervju med Yle. Han menar i intervjun att situationen för smittspridningen i Finland blir en annan i och med att semesterperioden lider mot sitt slut.
Nya åtgärder
Salminen anser inte att smittläget i Finland försämrats i någon oroväckande grad, men anser att nya åtgärder behövs.
– Det här eftersom hösten är på kommande och semestrarna håller på att ta slut. Sakerna som saktade ner virusets spridning på våren är delvis borta. Det här gör att vi måste överväga nya metoder, säger han till Yle.
I fredagens Ålandstidningen sade Olli-Pekka Lehtonen, chefläkare vid ÅHS, att han inte såg något brådskande behov av en rekommendation om munskydd.
– Förstås är masken en extra säkerhetsåtgärd som hjälper till att markera att vi har ett avvikande läge och att faran finns, men det viktigaste är ändå att hålla distansen.
Det är ännu oklart om en rekommendation från THL om munskydd också skulle innebära att Finlands regering skulle ställa sig bakom rekommendationen.
Skyddar användaren
I fredags presenterades en rapport som baserade sig på det material som social- och hälsovårdsministeriet sammanställde i maj om munskydd. Då kom ministeriet fram till att munskydd inte skulle rekommenderas.
Men forskargruppen, vars resultat ännu inte är kvalitetsbedömt, är av motsatt åsikt. Tvärt om menar de att munskydd skyddar den som använder det.
- Inga allvarliga bieffekter förknippade med användningen av ansiktsskydd hittades. Resultaten visar att man kan vänja sig vid ansiktsskydd även om användningen förknippas med subjektiva obehagsfaktorer, kommenterar Liisa M. Laine, specialistforskare vid universitetet i Pennsylvania i USA enligt Yle.
Jonas Bladh