Mariehamns stad vill att ärendet om en gemensam räddningsmyndighet återupptas förutsättningslöst till diskussion för att om möjligt hitta en väg till en organisation för en gemensam kommunal räddningsmyndighet för Åland. Förhoppningen är att det kan leda till ett avtal alla parter kan vara tillfreds med.
Stadens räddningschef Karl Nordlund har berett ärendet och han skriver i beredningen att de bägge räddningscheferna har haft en tät kontakt i frågan och är mycket positiva och att konstruktiva dialoger har förts.
”I synnerhet har behovet av gemensam ledning, redundans i verksamheten, befolkningsskyddsuppgifter, omvärldsbevakning samt upprätthållandet av lägesbild och samverkan mot fastlandet varit viktiga punkter i diskussionerna. Det säkerhetspolitiska läget har förändrats kraftigt sedan 24 februari 2022 och det ställer också höga krav på räddningsmyndigheternas möjligheter till samverkan”, står det i beredningen.
Förslag till utkast
I ett förslag till ett utkast framgår bland annat hur en politisk organisation och en förvaltning skulle kunna se ut.
I beredningen betonas att det bara är ett förenklat förslag som inte på något sätt är fastslaget utan bara ska vara något att utgå ifrån i ett första skede.
”Från stadens sida ser vi fram emot ett positivt svar till grund för en god och konstruktiv dialog kommunerna emellan”, skriver man i beredningen.
En gemensam räddningsnämnd skulle enligt utkastet vara en för alla kommuner gemensam nämnd inom Jomala kommuns, alternativt annan värdkommuns nämndorganisation, underställd fullmäktige. Nämnden skulle leda en räddningsmyndighet gemensamt för hela Åland. Verksamheten skulle särredovisas från värdkommunens övriga verksamhet och nämnden skulle ha ett eget anslag i värdkommunens budget och ansvara för sitt verksamhetsområde.
Nämnden skulle enligt förslaget till utkast bestå av sju ledamöter som representerar kommunerna. Chefen för Ålands räddningsmyndighet skulle enligt utkastet vara föredragande i nämnden.
Förslag till förvaltning
Räddningsmyndighetens förvaltning skulle enligt förslaget handhas inom en egen avdelning inom värdkommunen och avdelningen skulle fungera med myndighetens chef som avdelningschef.
Som avdelningschef för myndigheten föreslås enligt utkastet Jomala kommuns nuvarande räddningschef, Lennart Johansson.
Tjänstemän från stadens nuvarande räddningsmyndighet skulle allokeras till den nya myndigheten tillsammans med tjänstemän från Räddningsområde Ålands landskommuner, RÅL.
En gemensam kommunal räddningsmyndighet för hela Åland har länge diskuterats.
”Senast var 2019 då långt gående förhandlingar fanns, men ärendet föll på några detaljer som egentligen inte skulle förändra helheten i sakfrågan”, står det i ärendets beredning inför infrastrukturnämndens möte.
Också ett förslag om en myndighet på landskapsnivå, under ledning av Ålands polismyndighet har varit uppe till diskussion de senaste åren.
”Förslaget har inte vunnit något större gehör och det får anses vara viktigt att räddningsmyndigheten fortsättningsvis behålls på en kommunal nivå”, skriver Karl Nordlund i beredningen.
Ålandstidningen har sökt Karl Nordlund för en kommentar. RÅL:s räddningschef Lennart Johansson säger att han inte har några kommentarer för tillfället.
– Vi ska låta ärendet ha sin gång, säger Lennart Johansson.
Kansliminister Harry Jansson (C) säger att han innerligt hoppas att en gemensam räddningsmyndighet nu blir verklighet.
– Landskapsregeringen önskar att det här kan förverkligas särskilt med det säkerhetspolitiska läget och beredskapsfrågorna som bakgrund, säger Harry Jansson.