En ny sjöfartsrapport visar att det fuskas med arbetstidsjournaler för att dölja arbetstider som är olagligt långa hos fartygens befäl. Tidigare studier har visat samband mellan olyckor och trötta befäl.
SJÖFART Svenska dagbladet skrev om sjöfartsrapporten i lördags. Den kommer att publiceras om några veckor och har gjorts av Fredrik Hjort vid Sjöfartshögskolan i Kalmar. Han har jämfört arbetstidsjournalerna med skeppsdagböckerna för elva fartyg i Östersjötrafik och kunnat se att uppgifterna inte stämmer överens.
Alla fartyg som ingick i studien hade enbart befälhavare och överstyrman, inte fler än två nautiker. 90 arbetstimmar och mer var vanligt förekommande, samtidigt som lagen säger att man högst får arbeta 91 timmar per vecka. Arbetspassen bestod av sex timmar i arbete och sex timmar vila, tre till sex veckor i sträck.
Fredrik Hjorts slutsats är att det sällan går att följa vilotidslagen när man bara har två nautiker.
- Jag är inte ett dugg förvånad. Redarna kör fartygen med för små besättningar och det här är ett stort problem, säger sjösäkerhetsdirektören på svenska Sjöfartsverket Johan Franson.
Han menar att det är svårt för Sjöfartsverket att få tillräcklig rättslig bevisning och att de inte har resurser till att jämföra arbetstidsjournaler och skeppsdagböcker för att upptäcka fusk.
Sjömännen i studien menar däremot att sjöfartsinspektörerna är medvetna om problemen men väljer att bortse från dem.
Per Marzelius vid Sveriges redarförening tror inte att det finns någon redare som vill att befäl fuskar med arbetstidsrapporterna.
- Det vore ju brottsligt, säger han till SvD.
Ålandstidningen