Resan gick norrut på Kenyas valdag. Dagen efter bröt oroligheterna ut. IFK-spelaren Amos Ekhalies familj och vänner är kvar i Mombasa.
- För varje dag blir situationen värre, beskriver han.
KENYA IFK Mariehamns mittfältare Amos Ekhalie reste hem till Kenya över julen. Då var situationen i landet lugn, beskriver han.
- Opinionsundersökningarna visade att oppositionen ledde. Eftersom starka grupper i landet stöder oppositionen förbättrade det stämningen.
Mediebilden av konflikten i landet har varit att den plötsligt har blossat upp. I själva verket har de hårda spänningarna mellan olika grupper i landet varit kännbar under hela valrörelsen enligt Amos Ekhalie.
- Det har varit jämnt mellan regeringspartiet och oppositionen. Aldrig tidigare har det varit så hård konkurrens innan ett val i Kenya.
Amos Ekhalie berättar att våld mellan grupperna förekom redan under valrörelsen. Någon kunde bli nedstucken för att den bar fel partitröja.
- Stora grupper har varit missnöjda med den sittande presidenten. De hoppas på oppositionsledaren Raila Odinga.
Underligt val
Hemresan till Mariehamn gick på valdagen, den 27 december. Fortfarande var det lugnt i landet.
- Jag ringde hem dagen efter för att höra hur valet gick. Då såg det ut som att oppositionen skulle vinna. Sedan svängde det, presidenten utlyste att egna partiet hade segrat. Det beskedet kom oväntat, säger Ekhalie och skakar på huvudet.
Han har förståelse för de grupper som känner en hopplöshet och desperation.
- Jag vet inte vad som hände under valet. Men någonting är fel.
Han följer noga nyheterna på CNN, som har dominerats av upploppen i Kenya.
- Jag säger inte att jag ogillar någon politiker, jag ogillar ingen. Men för att det ska bli någon lösning måste partierna kommunicera med varandra. Det kommer inte att hända nu, för presidentens talesman uttryckte nyligen att de inte var intresserade av att samarbeta med oppositionen.
Familjen oskadd
Över 300 personer har dött under stridigheterna men ingen bland Amos Ekhalies familj eller vänner har skadats.
- De mår bra, men det är klart att jag är orolig att någonting ska hända. För varje dag som går handlar det mer och mer om Kenya på tv-nyheterna. Samtidigt finns det ingenting jag kan göra för att hjälpa dem.
Han talar med låg röst.
Så vad måste till för att det ska bli stabilt igen?
- Politikerna i Kenya säger att de kan reda upp situationen, men omvärlden måste agera. Kenya behöver stöd från andra länder.
Hur lång tid kan det ta innan det har löst sig?
Han skakar på huvudet och är tyst en stund.
- Det vet ingen, men det kommer att ta tid.
Tone Nordling