Jag är rätt säker på att alla vi som bor på Åland, och merparten av personer som på ett eller annat sätt har en nära anknytning till Åland, någon gång diskuterat den nya situationen gällande kortruttstrafiken mellan Åland och Sverige. Det är inte speciellt förvånande att debatten kring en minskad kortruttstrafik har blivit livlig och i vissa fall känslosam. Att kommunikationen till och från Sverige är oerhört viktig för alla oss som valt att bo och bedriva någon form av verksamhet på Åland behöver jag inte närmare gå in på.
Jag har självklart inte alla svar, men jag vill ändå försöka beskriva och belysa de utmaningar som vi inom rederinäringen står inför och som i min mening inte belysts tillräckligt från media och kanske inte heller från Eckerö Linjens och övriga rederiers sida.
Det som nu sker är att hela sjöfarten står inför en grön omställning, där världens ledare – i det här fallet EU:s ledare – bestämt sig för att påbörja utfasningen av fossila bränslen. Det vill säga bränslen som vid användning ökar mängden koldioxid i atmosfären. Ett centralt verktyg för att uppnå detta är de så kallade utsläppsrätterna. Från och med 1 januari 2024 är hela sjöfarten inklusive passagerartrafiken inom EU skyldig att köpa utsläppsrätter för den diesel som i dag används för att köra fartygen. Detsamma gäller LNG från och med 2026.
Lite förenklat sagt betyder det här att rederiernas bunkerkostnad, alltså framdriftskostnad, kommer kraftigt att öka. Kanske till och med mer än fördubblas. Detta blir en kostnad som måste tas in genom ökade intäkter och/eller ett tydligt ökat antal resande per avgång och tur. Utfasningen av fossila bränslen sker stegvis, där vi redan från och med nästa år ska betala utsläppsrätter som motsvarar ungefär 40 procent av den totala bunkerkostnaden för att sedan fortskrida för att nå målet om att fossila bränslet fastats ut. Motsvarande gäller även övriga transportnäringar, så som flyg.
Den sträcka som vi trafikerar mellan Eckerö och Grisslehamn är som bekant den kortaste sjövägen mellan Åland och Sverige. Historiskt sett har detta kanske inte upplevts som någon konkurrensfördel på marknaden, varför vi har skapat andra fördelar som gjort trafiken både populär och lönsam.
När vi nu står inför en grön omställning kommer den korta sjöresan att vara en stor fördel för vår framtida trafik. Det kommer att finnas teknik som möjliggör en fortsatt trafik på rutten även fossilfritt.
Vår omställning kommer att ske stegvis. Inledningsvis genom någon form av hybridlösning och sedan stegvis mot en elektrifiering av hela framdriften. För att vi ska klara av detta krävs en utbyggnad av infrastrukturen på landbacken och vidare till våra respektive hamnar. Det arbetet pågår redan – men den utbyggnaden ligger inte helt i våra händer.
Kommer någon att starta en trafik mellan Mariehamn och Kapellskär igen? Jag kan inte svara på den frågan. Däremot känner jag till utmaningarna med att upprätthålla en tillräcklig lönsamhet med ett fartyg året runt. Vi vet även att vi i dag har nya fartyg med betydligt större kapacitet som trafikerar sträckan Stockholm–Mariehamn v/v. Vi vet dessutom att det från hösten 2023 kommer två nya fartyg, med en ännu större kapacitet, som kommer att trafikera sträckan Kapellskär–Långnäs v/v. Jag tror med det sagt att vi inte kommer behöva vara speciellt oroliga för bildäckskapaciteten vare sig till eller från Åland.
Vi inom Eckerö Linjen kommer att klara av den omställning som krävs och vi kommer alltid att göra vårt bästa för att ta hand om alla gäster som vill åka med oss. Vi följer bokningsläget för att i möjligaste mån lägga in extra avgångar. Det är bildäcksplatserna under för- och sensommarens veckoslut som är utmaningen och det handlar huvudsakligen om fyra avgångar per vecka – två avgångar till Åland på fredag eftermiddag och kväll och två avgångar från Åland på söndagar.
Övriga avgångar och dagar finns det vanligtvis gott om plats på bildäck. Tack vare att vi kan erbjuda anslutningsbusstrafik både på den svenska och den åländska sidan kan vi alltid erbjuda alternativ till de som inte kan eller vill ta bil med sig. När vi kommer in i sommaren sprids det bilburna resandet på ett helt annat sätt över alla veckans dagar. Min övertygelse är att de som vill besöka vårt kära Åland kommer att ha möjlighet att göra det – även denna sommar.