På sociala medier utlöste förra veckans två nya konstaterade fall av covid-19 en mängd spekulationer om att de nyligen lättade gränsrestriktionerna mot Sverige var att skylla. Sedermera visade det sig dock att det var två unga ålänningar som återvände till hemorten för sommarlov som smittats.
Såväl Veronica Thörnroos som landskapsläkare Knut Lönnroth och församlingspastor Katarina Gäddnäs tog upp oron och de tendenser till missämja som funnits i debatten under landskapsregeringens coronapressinfo under måndagen.
Frågar om resor
Lantrådet konstaterade att landskapets informationslinje fått mest frågor kring just resor till och från Åland.
– Det är viktigt att komma ihåg att ingen som inte har rätt att komma kommer hit. Alla ålänningar är välkomna, liksom alla svenskar som äger en fast jordplätt med en stuga eller hus som kräver akut underhåll. Även de som arbetspendlar får komma. Det finns en granskning av alla som kommer, sade hon.
I och med granskningen menade hon att utfallen mot exempelvis svenskar i affärer och annorstädes är onödiga.
– Det finns ingen anledning för oss att agera någon form av poliser utanför Maxinge.
Ny riskbild
Knut Lönnroth ville rikta uppmärksamheten mot ett annat håll, nämligen att farorna med coronasmittan nu på nytt kan öka när samhället öppnar.
– Det är en ny riskbild. Om det är så att vi vill kunna fortsätta att ha restauranger öppna och tillåta sammankomster kommer det vara väldigt viktigt att alla fortsatt tar sitt ansvar för att minska riskspridningen.
Landskapsläkaren tror dock inte att det skulle hjälpa att göra det som i dag är starka rekommendationer – att tvätta händer, hosta i armväck, självkarantän vid utlandsresa och så vidare – till tvingande regler.
– Jag undrar om det skulle göra någon skillnad. De siffror vi presenterar är ändå tecken på att det går bra, rekommendationerna har fungerat utmärkt, sade Knut Lönnroth.
Jonas Bladh