Helgens dödsolycka vid Färjsundstunneln hade kunnat mildras med ordentliga vägräcken. Det bedömer landskapets vägingenjör Stig Janson.
Ändå är det inte säkert att nya räcken byggs vid olycksplatsen.
TRAFIK I söndags avled en kvinna efter att ha kört in i bergväggen vid Färjsundstunneln. På 1980-talet skedde en närmast identisk dödsolycka på platsen. Efter det har ett kortare trafikräcke monterats, men det visade sig i helgen att lösningen inte var tillräcklig.
- Troligen behövs ett längre trafikräcke. Det som sitter där i dag är för kort, säger Stig Janson.
Han berättar att längden skulle ge räcket en bättre kraft vid en avåkning. Men ett längre vägräcke skulle också det vara eftergivligt för att inte i sig utgöra en risk.
- Ett längre vägräcke skulle leda till att skadorna på själva fordonet hade blivit mindre, men det är svårt att säga om det hade lett till att föraren överlevt, säger han.
Räcken behövs på flera håll
Olyckan ska utredas av haverikommissionen. Innan orsaken till det inträffade är klar tycker Stig Janson att det är svårt att dra några slutsatser kring vad som borde göras ur trafiksäkerhetssynpunkt. Samtidigt säger han att platsen är riskabel som den ser ut i dag.
- På alla platser där väg skär igenom berg borde det finnas räcken. Den saken har vi diskuterat på trafikavdelningen. Problemet är bara att det skulle vara mycket kostsamt, säger han.
Uppskattningsvis kostar ett vägräcke 100-150 euro per meter. Framförallt i skärgården finns fullt med vägsträckor som skulle behöva räcken.
Men hur kan en identisk dödsolycka få ske på samma plats två gånger?
- Jag har tyvärr inte ett bra svar på det. Egentligen borde ett räck sättas upp så fort en dödsolycka inträffar. I dag finns det många platser där dödsolyckor har inträffat sedan 1980-talet utan att räcken har kommit på plats, berättar Stig Janson.
Osäkert om platsen åtgärdas
Skulle det inte förbättra trafiksäkerheten om man införde en sådan rutin?
- Jo, det skulle så klart vara mycket bättre. Framförallt vid bergspartier. Samtidigt finns det alltid många åtgärder som skulle förbättra trafiksäkerheten. Frågan är vad vi tycker oss ha råd med.
Dagens nya vägar planeras med betydligt bättre säkerhetsmedvetande än förr. Kurvorna är mindre skarpa, sikten bättre och antalet anslutningar till nya vägar minimeras eftersom korsningar är vanliga olycksplatser.
Framöver kommer trafikavdelningen att diskutera om någonting behöver åtgärdas vid Färjsundstunneln. De är medvetna om vägavsnittets faror, men det är ändå inte säkert att det kommer några förbättringar vid platsen.
- En första prioritet skulle egentligen vara att sätta upp skyddsräcken vid liknande platser där hastigheten är 90 kilometer i timmen, säger Stig Janson.
Omkomna kvinnan nu namngiven
TRAFIKOLYCKA I samråd med de närmast anhöriga offentliggjorde polisen i går namnet på kvinnan som omkom i en trafikolycka vid Färjsundstunneln i söndags.
Hon heter Sonja Finnäs och var född 1973. Hon efterlämnar två barn och sin sambo samt sin far, mor och bror.
– Namnet offentliggörs för att undvika alla spekulationer om vem det rör sig om, förklarar kriminalkommissarie Olof Lindqvist.
Orsaken till trafikolyckan är ännu oklar. (PL)
Tone Nordling