I verksamhetsberättelsen för 2019 konstaterar Paf att den självpåtagna förlustgränsen för onlinekunder hade en dämpande effekt på omsättningen. Det totala bruttospelöverskottet från kunder som har genererat mer än 30.000 euro minskade från 9,7 till 3,2 miljoner euro. Omräknat till omsättning motsvarar det en minskad omsättning på ungefär 5,4 miljoner euro.
Från den första januari 2020 har Paf beslutat att sänka den årliga förlustgränsen från 30.000 euro till 25.000.
– Ser man på ytan verkar det som att det inte har hänt så mycket, men där under har det faktiskt hänt väldigt mycket. Intäkterna från de ”röda” spelarna som har förlorat mer än 30.000 euro har på två år minskat från 14 miljoner euro till 3,2, samtidigt som intäkterna från de ”gröna” spelarna har ökat från 68 till 79 miljoner, säger Pafs vd Christer Fahlstedt.
Antalet kunder ökade till 223.446 från 187.819 år 2018, vilket är ett rekord för bolaget. Man bedömer att antalet kunder kommer att fortsätta öka under 2020, dels genom utveckling av den tekniska plattformen och dels genom effektiv marknadsföring.
Lägre intäkter från färjor
Snittintäkten per passagerare på fartygen minskade något från 2018 till 2019.
”Utvecklingen går mot att kunderna har allt mindre kontanter med sig ombord vilket har haft en negativ påverkan på omsättningen”, skriver Paf i verksamhetsberättelsen.
Bolaget jobbar nu på att utveckla alternativa betalningsmetoder ombord på fartygen.
I verksamhetsberättelsen konstateras även att coronapandemins utbrott har haft stor inverkan på Pafs land- och fartygsverksamhet. I mitten av mars 2020 stängdes en stor del av verksamheten ombord på fartygen ner. Dessutom har flera av de fartyg där Paf bedriver sin verksamhet tillfälligt tagits ur trafik.
– Vårt stora problem, precis som för alla andra, är att vi inte vet hur länge situationen varar. Med den hypotes vi arbetar efter räknar vi med att kunna göra en vinst på 15 miljoner euro 2020. Så vi märker av det här och står inför stora förändringar, säger Christer Fahlstedt.
Ingick förlikningsavtal
Spelbolagets övriga rörelsekostnader ökade från 28,1 till 32,3 miljoner euro. Ökningen förklaras bland annat av att man under året 2019 ökade marknadsföringskostnaderna med två miljoner euro.
Under året ingicks även ett förlikningsavtal på cirka 0,8 miljoner euro med de företagare på Åland som åren 2009 till 2012 drabbades av grov förskingring och där de stulna pengarna användes för spel hos Paf.
Ökad landskapsutdelning
Utdelningen av vinstmedel till landskapet fördubblas nästan från föregående år, den ökar från 21 miljoner euro till 40 miljoner.
– Vi behöver de pengarna, de finns med i budgeten för 2020 redan, säger finansminister Torbjörn Eliasson och fortsätter:
– Vi tog ut lite mer i år och det är jättebra, för det behövs. Vi finansierar hela den andra tilläggsbudgeten med Pafmedel som går till näringslivet, personer som blivit permitterade och sjukvården.
Fredrika Fellman