Statsminister Juha Sipiläs (C) avgång var något av ett taktiskt drag, menar Mats Löfström. – Taktiskt på vis att de inte öppnar sig för kritik, säger han. Någon uppgivenhet över den uppkomna situationen känner Mats Löfström ändå inte. – Risken för att reformen skulle kapsejsa har varit uppenbar under en så lång tid, den har så att säga legat på intensiven ett bra tag redan.
Men vad var det som sist och slutligen fällde regeringen?
– Jag ser det inte som att den föll, statsministern har under lång tid kört med uttrycket ”resultat eller avgång”, nu tog han det ansvaret. Reformmisslyckandet i sig hade inte krävt hans avgång, de hade kunnat dra tillbaka lagförslaget också. Men i och med avgången hoppas de kanske nu kunna vända opinionen inför valet.
Grundfinansiering redan i lagförslaget
Vad den nu misslyckade reformen innebär för revideringen av självstyrelselagen är svårt att säga enligt Mats Löfström. – Så här direkt innebär det inte mycket alls egentligen, revideringen är redan godkänd av riksdagen, det var enormt viktigt att den hann behandlas i ett tidigt skede eftersom väldigt få lagförslag nu kommer att gå framåt. Den direkta konsekvensen är att det påverkar hur mycket pengar Åland får tillbaka från Finland. Höjningen av grundfinansieringen finns ändå i lagförslaget, oavsett hur vård- och landskapsreformen faller ut.
Men det måste till nya förhandlingar, löften givna av en riksdag gäller väl inte i en ny riksdag?
– Så är det, regeringen hade gjort en koppling mellan reformen och sälvstyrelserevisionen men den kopplingen kan inte göras, det konstaterades i riksdagen. Vi visste redan att det i vilket fall som helst blir en fortsättning under nästa mandatperiod.
Sanningens minut
Stämningen bland riksdagens ledamöter kan enligt Mats Löfström snarare beskrivas som lättad, än dyster och uppgiven. – I riksdagen har man känt till att det sett mörkt ut för reformen, det har varit ett spänt läge och en del fula knep har förekommit. Trycket har varit hårt en tid, men nu då vi fick ett avslut ser jag en lättnad hos många ledamöter. Både på den sidan som stödde reformen och på motståndarsidan. Mats Löfström säger också att han redan under torsdagen insåg att reformen kommer att falla. – Det rådde en viss känsla av att det nu var ”sanningens minut”, man förstod att tiden inte skulle räcka till. Man såg också på ministrarna vartåt det lutade, så den dystra känslan fanns nog under torsdagen, men under fredagen var känslan av lättnad påtaglig.
Peter Pussinen