Det finns en föreställning om att mansdominerade sporter gynnas framför kvinnodominerande sporter när bidrag fördelas. Därför ska landskapet och idrottsförbundet granska medlen till idrotten genom jämställdhetsglasögon.
JÄMSTÄLLDHET Fotboll och hockey skulle kunna vara två exempel på mansdominerade idrotter som ges ett stort utrymme i samhället. Ridning och gymnastik är däremot två exempel på kvinnodominerade idrotter som inte ges samma utrymme. Får tjejer samma ekonomiska stöd i sitt idrottande som killar? Det vill landskapsregeringen se över.
- Det finns en känsla och en uppfattning i samhället att pojkidrotten värderas högre än flickidrotten. Det är därför vi vill utreda om det stämmer, säger lantråd Viveka Eriksson.
I första hand är det angeläget att se till att barn och ungdomar uppmuntras lika mycket oavsett vilken typ av sport de väljer.
- Jag tror att det är en skillnad i hur tjejer och killar inom idrotten behandlas, säger Fredrika Sundberg, före detta ordförande för Ålands idrottsförbund.
Under sin ordförandetid hade hon jämställdhetsperspektivet med sig. Men det är svårt att argumentera för åtgärder utan underlag.
- Därför tycker jag att utredningen är ett bra initiativ, säger hon.
På Åland som i omgivningen
Fredrika Sundberg grundar sin uppfattning på undersökningar i Sverige. Riksidrottsförbundet sätter varje år ihop statistik på könsfördelningen i idrotten. Där sitter männen på oproportionerligt stor andel av styrelseposter och chefsposter. Där syns också en stor skillnad vad gäller könsfördelningen för olika idrottsgrenar. En annan aspekt handlar om vilka träningstider pojkar och flickor har tillgång till, där har det visat sig att flickor generellt sett får de sämre träningstiderna.
- Jag ser det som osannolikt att Åland skulle skilja sig från andra platser, men vi har inte hela bilden klar för oss, säger Fredrika Sundberg.
Ålands idrottsförbund fördelar landskapets paf-medel till de olika idrottsgrenarna. Fotbollsförbundet och innebandyförbundet fördelar sin pott från idrottsförbundet på egen hand, men idrottsförbundet beviljar även medel till enskilda föreningar.
- Vi fördelar våra medel i huvudsak utifrån hur mycket verksamhet som vänder sig till ungdomar och hur hög grad av aktivitet som finns inom föreningen. Medlemsantal spelar också in, säger Björn Kalm som är ordförande för Ålands idrottsförbund.
Sponsorers inställning påverkar
Idrottsförbundets sportchef Jani Westerlund säger att han har svårt att tro att en kille som idrottar skulle få mer stöd än en idrottande tjej.
- Min bild är att det har förändrats de senaste åren. Skillnaderna jämnas ut. Dessutom börjar fler killar utöva tidigare klassisk tjejidrott samtidigt som fler tjejer finns inom tidigare killdominerade idrotter.
Enligt Jani Westerlund behandlas olika idrottsgrenar lika av idrottsförbundet. Men idrottsföreningarna får också varierande ekonomiskt stöd utifrån.
- Fotbollen är utan tvekan den idrott som får mest pengar idag. Men det är samtidigt också dyrt att satsa på elitnivå, förklarar han.
Bidragen kan behöva förändras
Vilka aspekter som ska ingå i undersökningen är inte klart. Det finns saker som försvårar en jämförelse, en del sporter är betydligt dyrare att utöva än andra.
- Jag tycker att landskapet också borde undersöka de privatekonomiska aspekterna, har till exempel ensamstående föräldrar råd att låta barnen ägna sig åt den idrott de drömmer om? säger Jani Westerlund.
Fredrika Sundberg säger att undersökningen inte bara borde se över resursfördelningen.
- Andra viktiga aspekter är rekrytering av ledare, vilken könskultur som präglar idrotten och vilken typ av anläggningar som finns tillgängliga tycker hon.
Viveka Eriksson säger att förändringar måste till om det visar sig att pojkars idrottande får mer ekonomiskt stöd än flickors idrottande.
- Om bidragen snedfördelas måste vi rätta till det så att det blir rättvist, anser hon.
Pengarna till flickidrotten behöver tas någonstans. Utredningen kan leda till att pojkidrotten får nöja sig med mindre pengar i framtiden till förmån för att idrottandet ska premieras på ett jämställt sätt.
Översynen görs på uppmaning av kulturdelegationen och är ett av en rad mål för landskapsregeringens jämställdhetsarbete.
Tone Nordling