Håll Skärgården Rens skräpinsamlingsbåt ”Sop-Sälle” kan synas i vattnen runt Mariehamn fram till på söndag. Den används för att samla in skräp som flyter på vattenytan.
– 70 procent av skräpet sjunker till botten, 15 procent driver i land och 15 procent flyter. Vi samlar in det som flyter innan det sjunker till botten. För sedan blir det mycket svårare. Då ligger det där och blir till mikroplast som kommer in i kretsloppet, säger Kimberly Terry som är distriktsansvarig för Håll Skärgården Rens verksamhet på Åland.
Skräp skadar naturen, säger hon.
– Det hör inte hemma där och det tar jättelång tid att bryta ner.
Solpaneler
”Sop-Sälle” är en helt elektrisk båt med ett solpanelsystem, säger Eeli Heinä som arbetar på båten tillsammans med Jussi Mulo.
Han visar hur avfallet flyter in under båten, som är av katamarantyp. Det hamnar sedan i en nätbur och därifrån kan man lyfta upp det.
Vad har ni hittat här i Slemmern?
– Flaskor och vanligt skräp, säger Eeli Heinä.
Han visar innehållet i soptunnan där man lagt skräpet och beskriver mängden som ”medelmycket”.
– Det beror mycket på vädret hur mycket man hittar. När det regnar faller skräpet ner till botten, säger Jussi Mulo.
Det vanligaste skräpet
• Cigarettfimpar är det vanligaste skräpet i världens hav och stränder, även i Östersjön. ”Vi hittar mycket cigarrettfimpar när vi städar på stränder”, säger Kimberly Terry från Håll Skärgården Ren.
• På finska stränder hittas cirka 300 fimpar för varje hundra meter strandremsa.
• När en cigarettfimp hamnar i naturen sönderdelas fimp och filter till mikroplast och efterlämnar små mikroplastpartiklar som stannar kvar i naturen och i havet.
• Filtren har dessutom absorberat kemikalier som finns i tobaken och som sprids till miljön och vattnet.
• Källa: Håll Skärgården Ren och Håll Sverige Rents webbsidor.
Blågröna alger
De vanligaste skräptyperna som fångas in med Sop-Sälle är burkar, snusförpackningar, cigarettfimpar och plastpåsar.
Eeli Heinä fångar upp en bit styrox ut soptunnan.
– Sådant hittar vi i tusen bitar på stränderna, säger Kimberly Terry, som av den orsaken är glad att man har fått upp en större bit.
Vad gör ni med skräpet som hittas?
– Det ska vi föra vidare för avfallshantering.
Varför jobbar ni med detta?
– Jag tycker att det är en intressant och viktig sak att göra. Det uppmärksammar också nedskräpningen av haven, säger Eeli Heinä.
– Havet har alltid legat mig varmt om hjärtat. Kanske vi kan förändra någons attityd också. Det skulle vara jättebra, säger Jussi Mulo.
Nästa månad ska Sop-Sälle sättas in i ett helt nytt användningsområde. Då ska man samla in blågröna alger med den i vattnen mellan Åbo och Helsingfors.
”Plocka skräp”
Håll Skärgården Ren rf är en riksomfattande miljöorganisation som grundades 1969 och som genom konkreta gärningar främjar havs- och sjönaturens välbefinnande. Huvudkontoret ligger i Åbo. I slutet av förra året hade man 12.800 medlemmar.
Verksamheten på Åland inleddes i början av 2023. Man arbetar bland annat med skolor och med avfallshanteringen i åländska hamnar.
– Vi vill uppmana ålänningarna att plocka skräp frivilligt, eftersom det är lite skräpigare än vanligt efter den här veckan. Man kan även rapportera in det till vår app, säger Kimberly Terry.
Bor man i en Misekommun får man lämna det upphittade skräpet gratis, om man säger att man plockat för Håll Skärgården Ren, säger hon.