Ålands radio deltar i ”Världens barn”, en insamling för utsatta barn. Under hösten visas tre direktsändningar i Sveriges television, SVT, den 24 september, samt den 1 och 3 oktober. Inför tv-galorna filmas inslag på orter runt om i Sverige, och även på Åland.
En Ålands radio-journalist skickade i början av september ut en förfrågan per mejl till de åländska lagtingspolitikerna där de ombads ställa upp i sketchliknande inslag som ska filmas och visas i SVT.
Journalisten skriver bland annat:
”Jag vill inte att ni politiker på något sätt ska förnedra våra demokratiska åländska institutioner, men det kan bli kul ändå. Och ni är allihop kändisar, ni fattar PR-värdet det här kan ge. Vi kommer att försöka övertala er (de av er som har humor i alla fall, typ Nina Fellman), en och en, att ställa upp på något upptåg för sakens skull”.
Ålands Radio svarar
Mejlet har fått flera att reagera på dels en raljant ton, och dels att den journalistiska trovärdigheten sätts på spel.
Ålandstidningen pratar med Ålands radios redaktionschef och ansvariga utgivare Camilla Karlsson-Henderson.
Finns det en konflikt i att som nyhetsreporter ena stunden försöka övertyga politiker att ställa upp på ”hyss”, för att i nästa stund ha en maktgranskande roll?
– Det här är en insamlingskampanj som hålls helt skilt från att man ska granska någon. Det är inget vi har diskuterat vidare i detalj. Jag skulle helst vilja prata med reportern om det här innan jag ens svarar på några frågor, det tänker jag inte göra förrän vi har diskuterat det här.
Ser du någon risk att nyhetsreporterns trovärdighet äventyras?
– Jag har fullt förtroende för att mina journalister på redaktionen kan separera de två rollerna. Det är ett ständigt ställningstagande vi tar på redaktionen. Vi är en liten redaktion och ett litet bolag, det här är en kampanj som vi alla tillsammans måste jobba med för att kunna få ihop. Jag har ingen anledning att inte tro eller lita på att mina journalister kan sköta sitt arbete.
Är det ok att uttrycka sig som det görs i mejlet?
– Som jag sade vill jag prata med reportern som har skickat det här mejlet först, så jag tycker inte att vi behöver gå vidare.
Som public service-bolag finns krav på opartiskhet och saklighet, finns det skäl att ifrågasätta den oberoende ställningen?
– Som jag precis sade vill jag diskutera det här med reportern innan vi uttalar oss. Jag tänker inte rusa in och svara på frågor innan jag har pratat med min personal.
”Inga konstigheter”
Camilla Karlsson-Henderson återkommer senare med ett uttalande per mejl:
”Att en reporter skickar ett mejl med glimten i ögat för att engagera politiker för ett välgörande ändamål är inget häpnadsväckande i sig och påverkar heller inte Ålands radios oberoende eller framtida granskningar av samma politiker.
’Världens Barn’ är ett enskilt välgörenhetsjippo för ett viktigt välgörande ändamål som Ålands radio anser är viktigt att engagera sig i och informera om. Därför är också en del av Ålands radios redaktion involverade i detta under en begränsad tid. Tyvärr finns inte några resurser att ha särskilda personer som primärt jobbar med detta, som är fallet för till exempel Sveriges television och Sveriges radio, därför hjälps i stället så många som möjligt åt.
Att arbeta på en liten lokal redaktion innebär att man som journalist får vara beredd på att jobba över ett brett område, med allt från underhållning till journalistiska granskningar. Det här är inga konstigheter och påverkar på inga vis Ålands radios och dess journalisters oberoende.”