Redan under 2020, alltså innan den nya medieavgiften började uppbäras, påpekade Ålands radio att det nya finansieringssystemet minskar deras intäkter med 300.000 euro.
I somras skrev man ytterligare ett brev till landskapsregeringen där man anhöll om att landskapsregeringen skyndsamt, och med start skatteåret 2022, skulle justera medieavgiften för privatpersoner från 110 euro per år till 125 euro per år.
Nu har landskapsregeringen svarat på brevet och beskedet är att det inte blir någon höjning av medieavgiften. Åtminstone inte nu. Däremot kommer landskapsregeringen att göra en ny bedömning efter att man gjort en totalekonomisk översyn av det första året med medieavgift.
– Det är varken praktiskt eller politiskt möjligt att lägga fram ett lagförslag om en höjning nu. Men vi har lovat att vi ska göra en totalekonomisk översyn så fort det är möjligt och sedan får vi se var det landar, säger Harry Jansson.
Om ett år
Enligt Harry Jansson kommer översynen att göras om ungefär ett år när inflödet av samfundsskatter för 2021 har klarnat.
– Risken finns att radions totala inkomster går ner och att deras möjligheter att upprätthålla nuvarande volymer påverkas under 2022.
Landskapsregeringen betalade under 2020 ut en halv miljon euro i extra pengar till Ålands radio, men det handlade närmast om en teknisk miss i samband med systembytet, förklarar Harry Jansson.
Kan det bli aktuellt med nya tilläggsmedel om radion inte får ihop det 2022?
– Vi uppmärksammade att man hade bortsett från en omedelbar ekonomisk effekt i samband med systembytet. Tilläggsmedlen gavs för att täcka upp för inkomstbortfall som uppstod till följd av det. Men för att svara på din fråga så är det inte aktuellt med några tilläggsmedel framöver.
Inte självklart
Enligt Harry Jansson är det upp till radions ledning att hantera situationen för 2022.
Han menar också att det inte är helt självklart huruvida det är verksamheten eller definitionen av verksamhetens uppdrag som måste justeras.
– Kanske inte något av dem, eller kanske en kombination av dem. Det är naturligt att man ser över sin verksamhet i förhållande till inkomsterna, men sedan har lagtinget när man klubbade den här lagen sagt att utfallet ska ses över.
Behöver hänga ihop
Ålands radio och tv:s vd Emil Eriksson har tagit del av landskapsregeringen svar.
– Konsekvensen blir att vi har mindre kapital att röra oss med, så någonstans måste vi hitta pengar att spara.
Han vill i det här skedet inte föregå den kommande diskussionen i styrelsen.
– Nej, svaret från landskapsregeringen kommer att behandlas på nästa styrelsemöte och sedan behöver styrelsen fatta ett beslut om vad man vill.
Finns det anledning av se över radions uppdrag när pengarna inte räcker till?
– Vi har varit inne på det i våra tidigare skrivelser. Uppdraget och ansvaret måste förstås hänga ihop med finansieringen. Man behöver se till helheten.
Enligt Emil Eriksson anser Ålands radio och tv att man redan i dag att det går att göra en ekonomisk översyn av 2021.
– Men landskapsregeringen gör en annan bedömning, så vi får se när den kan göras.
Tidigare pratades det om ett bortfall på nästan 300.000 euro i och med den systembytet.
– I år kör vi en budget med ett underskott på 100.000 euro. Beroende på hur man räknar har vi kapat bort kostnader på 100.000-150.000 euro, men det finns en del kvar.