När Ålandstidningen når Ragnar Erlandsson säger han först att han i och med sina 54 år i landskapets tjänst i somras såg det som dags att sluta.
– Jag är ju ingen ungdom längre och jag tycker att frågorna som tas upp har blivit svåra att brottas med.
Fanns det inga ytterligare bakomliggande orsaker?
– Nå, visst blev också Ålandsdelegationens beslut att avslå landskapsregeringens ansökan om särskilt bidrag för att återuppbygga el- och telefonnätet efter stormen Alfrida, proppen som fick mig att stiga av.
Du anmälde avvikande åsikt mot beslutsförslaget. Hur ser du i dag på beslutet?
– Jag tycker nog att det fanns skäl att bifalla ansökan, men så gick det inte. Av den orsaken tyckte jag min anhållan om befrielse var ett bra sätt att markera min ståndpunkt.
Enligt Ragnar Erlandsson föregicks beslutet inte av någon diskussion.
– Förslaget lades helt utan diskussion, sedan började man diskutera motiveringarna efteråt. Enligt min åsikt byggde beslutet på felaktiga antaganden.
Vilka antaganden menar du då?
– Konsekvenserna av Alfrida och styrkan på stormen. Många av medlemmarna kände inte till hur förödande stormen verkligen var.
Överraskad ordförande
Ålandsdelegationens ordförande, landshövding Peter Lindbäck, vill inte desto mera kommentera Ragnar Erlandssons uttalande om de bakomliggande orsakerna till hans avgång från delegationen.
– Han har åtminstone inte gentemot mig som ordförande använt det här som en motivering, eller delmotivering, till att han väljer att sluta i Ålandsdelegationen, säger han och fortsätter:
– Men säger han det till dig så måste det står för honom.
Delegationen höll ett möte senast förra veckan, den gången tillsammans med tjänstemän från Finansministeriet.
– Och jag märkte inte att någon sådan fråga skulle ha dykt upp då, avslutar Peter Lindbäck.