Landskapsregeringen går nu in som aktiv aktör som
lönedumpare inom sjöfarten då man vill privatisera fartyg inom skärgårdstrafiken genom att minska driftskostnaderna med 12 procent.
För att uppnå en inbesparing på 12 procent av driftskostnaderna måste lönekostnaderna och sociala förmåner dumpas med 27 procent då fartygens andra
driftskostnader borde ligga på samma nivå oberoende av redare.
Förutsättningarna för att driva ett fartyg är lika för alla inom inrikessjöfarten, fartygen, “hårdvaran”, har samma omkostnader.
Försäkringar,företagshälsovård, bunker, underhåll och varvsbesök är lika kostsamma för alla redare.
Att få ner lönekostnaderna med 27 procent är endast möjligt genom att de anställda och företag kommer utifrån och på så sätt får möjlighet att inte betala skatter till Åland, en åländsk redare med åländsk
arbetskraft har inte samma förutsättningar att konkurrera. Detta bekräftas av finanschef Dan E Eriksson i torsdagens Ålandstidning där han säger att ”man kan fundera på en ändring av kommunalskattelagen så att ingen avdragsrätt finns, oberoende av om landskapet eller en privat entreprenör driver fartyget”.
Kommunalskattelagen gäller endast bosatta på Åland, bosatta i fastlandet har rätt till detta avdrag i sin hemkommun!
Detta uttalande är ett klart ställningstagande från finanschefen och LR till diskriminering av en åländsk redare och anställda.
Det ger även en tydlig signal till en potentiell Åländsk redare, som till exempel ombordanställda, -försöker ni använda er av sjöarbetsinkomstavdraget i kommunalbeskattningen så kommer LR aktivt går in för en lagändring som stoppar det!
Vem skulle under dessa förutsättningar våga ta över driften?
Landskapsregeringen har i flera år aktivt arbetat i Helsingfors för lagar som förbättrar konkurrenskraften för fartyg som används för sjötransporter internationellt,
allt för att förhindra utflaggning med skattebortfall som följd. Men nu går man helt emot sig själv då LR och Veronica T. öppet går ut med att man tar risken att någon utomstående kommer och tar över
skärgårdstrafiken och att man på så sätt tänker dränera det åländska samhället sakta men säkert på skattepengar.
Jag undrar om LR i sin desperation att få ner kostnaderna har allt klart för sig då man går ut och tänker driftsprivatisera under dessa förutsättningar?
Anställd
Ålandstidningen